Umíme dát starým továrnám nový život?

24. červenec 2014
Radiofórum

Minulý týden navštívilo přes 40 000 lidí festival Colors of Ostrava, který se odehrává v industriálním prostředí Dolních Vítkovic. Po celé republice vznikají projekty s cílem revitalizovat chátrající průmyslovou architekturu a znovu do těchto objektů přivést lidi. Veřejnost i odborníci podporují zachování řady komplexů, realizace pak města a obce financují i díky evropským dotacím. Jaké je moderní využití opuštěných industriálních areálů?

Rada Evropy prohlásila rok 2015 za Evropský rok průmyslového dědictví. Ostravské Trojhalí a důl Hlubina, plzeňský Světovar, pražské Nákladové nádraží Žižkov, nebo MeetFactory. Bývalé továrny, hutě a pivovar se proměňují v kulturní centra. Každá z těchto budov je v jiném technickém stavu, ale spojuje je nová architektonická funkce - jsou to místa, kam se soustřeďuje kulturní život. Je cesta kulturního využití možností, jak zachránit mizející průmyslovou architekturu?

Vnímáte konverze průmyslových staveb na kulturní objekty jako správnou cestu, jak zabránit rozpadání architektonického dědictví? Znáte ve svém okolí podobný projekt? Navštěvujete taková místa?

Často se přeměna industriálu realizuje díky občanským sdružením, uměleckým komunitám, nebo obcím - měl by stát více podporovat podobné projekty a více usilovat o dotace na zachování bývalých továren?

Patří podle vás průmyslová architektura ke kulturnímu dědictví? Souhlasíte s revitalizací technických památek, nebo jste pro jejich demolici?

Hostem Petra Schwarze byl architekt David Vávra.

autor: Petr Schwarz
Spustit audio