Marksová-Tominová: Žena – politička musí být odhodlána pracovat více a lépe než muži, aby se prosadila

6. leden 2014

Pokud navržený seznam ministrů pro nově vznikající vládu už nedozná změn, budou v 17členném kabinetu všeho všudy dvě ženy. To je ve srovnání s rozvinutými evropskými zeměmi opravdu málo.

Obě budoucí ministryně navíc navrhl jediný politický subjekt - hnutí ANO. Ani lidovci, ani sociální demokraté, ve svých řadách nenašli žádnou ženu, která by ministerské funkce byla hodna. Obzvlášť pikantní je to v případě ČSSD, která si rovnost příležitostí pro ženy a muže a obecně boj proti diskriminaci dávno vetkla do svého politického programu.

„Je škoda že ČSSD i KDU-ČSL nejde do nižších pozic a nevybírá si ženy, které jsou velmi aktivní na komunální úrovni. Je však pravdou, že české ženy trpí falešnou skromností a bojí se si o post říci,“ uvádí Linda Sokačová, socioložka ze sdružení Alternativa 50+ .

Mluvčí stínové vlády ČSSD pro lidská práva a rodinu Michaela Marksová - Tominová vítá spojení místa předsedy legislativní rady vlády a ministra vlády pro lidská práva. Respektuje „mužskou“ volbu ČSSD a dodává, že „tato pozice vyžaduje právnické vzdělání a to já nemám“.

Před třemi lety kritizoval Bohuslav Sobotka vládu Petra Nečase právě proto, že v ní chybí ženy. O tři roky později, když Sobotka jako pravděpodobný premiér sestavuje vládu, nenominuje za ČSSD ani jednu ženu. Marksová - Tominová se domnívá, že „ČSSD tímto vyslala jistý signál, že i když máme prosazení žen v programu, uplatnění do praxe nám evidentně poněkud pokulhává“.

Linda Sokačová vnímá společenské předsudky i vůči roli ženy v politice: „Pokud zklame žena – politička a neosvědčí se, je to stigma pro všechny ženy. Zklame-li muž, je to jeho osobní problém či problém nějaké frakce ve straně, nikoli všech mužů ve společnosti“.

Gender

To jinými slovy potvrzuje i Marksová - Tominová, když dodává, že „žena – politička musí být odhodlána pracovat více a lépe než muži, aby se prosadila“.

autoři: ptp , rkr
Spustit audio