Nepleťme politiku do ekonomiky ani cestovního ruchu, shodují se dvě asociace

3. duben 2014

Situace kolem Ruska zatím vztahy s Českou republikou nepoznamenala. Tedy alespoň, co se týká turistického ruchu a exportu. Ruští turisté k nám dál rádi přijíždějí a vývoz zboží do Ruské federace se drží kolem 4 %.

České cestovní kanceláře mají zájem na tom, aby do Česka přivážely turisty z Ruska i nadále. Rusové jsou velmi podstatnou klientelou – spolu s Číňany zde ztrácejí nejvíce peněz.

"Bylo by velmi nešťastné, kdyby politika zasáhla do ekonomiky tak nesmyslně, jako se to povedlo ministru zahraničních věcí Zaorálkovi při svých prvních prohlášeních o Krymu. Předpokládám, že politici si uvědomují, že politika je jedna věc, ekonomika druhá a nemohou žít jedna bez druhé. Vliv na ruskou klientelu by byl velmi nepříjemný," uvedl v našem vysílání Jan Papež z Asociace cestovních kanceláří.

S jeho názorem souhlasí Jiří Grund z Asociace exportérů. Rusko je pro české firmy velmi dobrý partner:

"Nepleťme politiku do ekonomiky nebo do cestovního ruchu, protože tam to prostě nepatří. My musíme žít zvlášť, protože my jsme na tom závislí. A jsme na tom závislí v podstatě všichni, tak se podle toho chovejme,"

Grund: Do Ruska vyvážíme celkem málo, jde spíše o dovoz

Grund má ale obavy, kam by mohlo vyústit případná expanze Ruska v souvislosti se zkušenostmi v roce 1968. Jak by mohl vývoz poškodit sankce vůči Rusku?

"Český export do Ruska dělá 3,7 % celého exportu, a to zas není tak velká částka. Spíš se zde jedná o dovoz, kdy 115 miliard korun platíme za ropu a plyn. To je velmi významná částka," odpověděl Jiří Grund.

Připravme svůj konzulát na zvýšený zájem Rusů o ČR, nabádá Papež

Zájem ruských turistů o Českou republiku se zatím neprojevuje. Podle Papeže panují pouze obavy na ruské straně. Prý se obává zhoršení vízové politiky.

"Rád bych upozornil, že Evropa sice haraší mediálními zbraněmi vůči Rusku, ale jak Německo, tak Francie personálně posilují svá konzulární oddělení, aby byli schopni vydávat více víz Rusům. Na jednu stranu dělají politiku, která je nezbytná z hlediska zabránění ruské expanze, a na druhou stranu v tichosti připravují své vlastní konzuláty na navýšení turistiky. My bychom se měli chovat stejně," poradil zástupce Asociace cestovních kanceláří.

autoři: mvo , bum
Spustit audio