Jaký je rozdíl mezi mincí a medailí? Na minci nenajdete punc

26. srpen 2014

Bývalý prezident Václav Havel, oštěpařka Barbora Špotáková nebo hokejista Jaromír Jágr. Všechny tyto osobnosti se objevily na pamětních medailích České mincovny. Nově se k nim přidá i zpěvačka Helena Vondráčková.

„Pamětní medaile vydává organizace, která k tomu má podmínky, většinou to bývá Mincovna nebo Česká mincovna, což je oficiální mincovna, která razí nejen medaile, ale i mince. Pak jsou to další, třeba Pražská mincovna, která razí jen medaile. Ze zákona je v našem státě jenom jedna mincovna, která vydává oběžné mince,“ upřesnil v Ranním Plusu numismatik Zdeněk Petráň.

A jaký je vůbec rozdíl mezi mincemi a medailemi?

„Mince, i když jsou také z drahého kovu, tak se liší od medailí jedním zásadním detailem, a to, že na nich není punc. Na nich je pouze státní znak a opis. Státním znakem stát ručí za minci, že je vyrobena z jakostního kovu a v té váze,“ odpověděl Petráň.

Jak dodal, na medailích je punc a na rozdíl od mincí nepodléhají žádnému zákonu. Medailí také může vyrobit každá mincovna, kolik chce.

Medaile slouží k pamětním, sběratelským a investičním účelům.

„Výběrem se mincovny snaží nabídnout populární osobnosti. Obsahem drahého kovu, zlata a stříbra, se snaží veřejnost nalákat, aby si to koupila jako investiční věc,“ uvedl numismatik.

autoři: mvo , bum
Spustit audio