Přestaňme se tvářit, že je Rusko normální stát, nabádá politický geograf Romancov

29. srpen 2014

Vývoj události na Ukrajině vrhá staronové světlo na Rusko. Světoví politici žádají stažení ruských vojsk z území Ukrajiny, světová médiích otevřeně mluví o vojenské invazi na Ukrajinu, a účinnost protiruských sankcí je zpochybňována.

„V Evropě jsme ničeho takového nebyli svědky od roku 1945,“ řekl v našem vysílání politický geograf Michael Romancov.

Podle něj jsme svědky zcela bezprecedentní agrese Ruské federace na území Ukrajiny. Reakce zástupců Ruska na světovou kritiku obsahují osvědčenou „mantru“ o vměšování se do záležitostí suverénního státu.

„Právě Rusko je poslední člen mezinárodního společenství, který se může protesty proti vměšování do záležitostí suverénních států ohánět,“ komentoval Romancov.

Komunista: USA zneužily Ukrajinu

Komunistický poslanec Alexander Černý (KSČM) má jasno: za současnou eskalaci vztahů mezi Ukrajinou a Ruskem můžou především Spojené státy.

Obama neříká pravdu, když tvrdí, že zodpovědnost nese Rusko, přesvědčuje Černý. „Zodpovědnost je na straně Spojených států v první řadě, Evropská unie má obrovský podíl.“

„Spojené státy se rozhodly změnit poměr sil. Proto změnily politiku vůči Rusku a bohužel se jejím nástrojem stala Ukrajina. Využili situace na Ukrajině, zneužili jí, dostali Ukrajinu do zoufalé situace,“ vysvětlil komunista.

Romancov je přesvědčen, že „noty“ Černého sdělení jsou psány v Moskvě. „KSČM tady opět, stejně jako ve 20. a 30. letech minulého století, otevřeně hájí zájmy cizí mocnosti a opět Ruska.“

Události na náměstí Majdan neměly nic společného se Spojenými státy nebo Severoatlantickou aliancí. „Šlo o odmítnutí tehdejšího prezidenta podepsat asociační dohodu s Evropskou unií,“ připomněl politolog.

„Především je třeba se přestat tvářit, že je Rusko normální evropský stát. Rusko provedlo aktivně volbu a zaútočilo na svého souseda. Už mu ukradlo jednu část území, a teď se možná schyluje k tomu, že mu ukradne druhou část,“ varoval Michael Romancov.

autoři: oci , bum
Spustit audio