Víkend byl pro hroznové víno smrtící injekcí. Přesto letos budou dobré odrůdy Veltlín, Pálava nebo Merlot

15. září 2014

O víkendu začalo vinobraní. Ještě nedávno to vypadalo, že úroda bude letos dobrá. Ovšem deště posledních dní vnesly do sklízení hroznů nové otazníky.

„Tento víkend byl smrtící injekcí. Tady napršelo nějakých od 80 až do 230 milimetrů srážek, což je v těchto lokalitách zhruba polovina toho, co naprší za celý rok. Musíme už jen doufat, aby svítilo slunce a foukal nějaký vítr, který hrozny ofouká, aby nedošlo k dalším škodám,“ uvedl v Ranním Plusu výkonný ředitel Svazu vinařů ČR Martin Půček.

Jak vysvětlil, vlhko podporuje rozvoj šedé hniloby na hroznech:

„Pokud je to tak extrémně, tak s tím nemůžete nic dělat. Do toho vinohradu nemůžete vyjet, abyste to postříkali. Žádný chemický přípravek už nemůže fungovat na tak velké množství vody.“

Úroda je dobrá, dokonce nad desetiletým průměrem. Zatím vinaři očekávají výnos kolem 6 tun z hektaru.

Kvalita hroznů záleží na počasí v dalších dnech i týdnech: „Vinaři budou na tento ročník vzpomínat, ale budou také chtít mít ho co nejdříve za sebou.“

A které odrůdy budou letos nejlepší?

„Velice pěkně se jeví ty odrůdy, které jsou řídké. Vcelku dobře vypadají Veltlíny, Pálava. To, co má hustý hrozen, třeba Sauvignon nebo Tramín, tam je více ložisek, která hnijí. Z modrých odrůd určitě třeba Merlot, který je řídký, by mohl dopadnout dobře,“ odpověděl Martin Půček.

autoři: mvo , bum
Spustit audio