Ministerstvo práce by se mělo zaměřit na dlouhodobě nezaměstnané, shodují se poslanci opozice a koalice

19. listopad 2014

Ministerstvo práce a sociálních věcí tradičně spotřebuje ze všech resortů nejvíc peněz ze státního rozpočtu. Není tomu jinak ani v plánovaném rozpočtu na příští rok. Z 533 miliard korun má jít 385 miliard na důchody. Celkový rozpočet i částka na penze jsou vyšší než letos.

I přes kritiku opozice s návrhem rozpočtu ministerstva souhlasil sněmovní sociální výbor.

Podle jeho člena Adolfa Beznosky (ODS) je rozpočet ministerstva práce a sociálních věcí zbytečně štědrý:

„Dramaticky se zvyšují příspěvky na živobytí a doplatky na bydlení. To jsou dávky, které jsou extrémně zneužívány. Předloni to bylo 1,6 miliardy, letos 2,8 miliardy a v návrhu rozpočtu je plánována tato částka ve výši 4,3 miliardy, což nemá vůbec žádnou logiku, protože i ve sněmovně jsme přijali novelu zákona, která by zneužívání minimálně měla zastavit.“

Předseda výboru pro sociální politiku Jaroslav Zavadil (ČSSD) namítá, že novela zákona má také zabránit majitelům nemovitostí ve zneužívání příspěvků na bydlení.

„Uvidíme, jak se to celé bude vyvíjet, jestli bude skutečně přibývat těch, kteří budou potřebovat příspěvky na bydlení. Pak si myslím, že ta částka může být adekvátní tomu, v jaké výši je. Pokud se nevyčerpá, tak peníze budou v rozpočtu ušetřeny,“ dodává Zavadil.

A jaké by ministerstvo práce a sociálních věcí mělo mít priority v příštím roce?

„Doporučil bych, aby se paní ministryně do budoucna zaměřila na vyrovnání nesrovnalostí v důchodech. Přestože příspěvek v průměru vzroste o 207 nebo 208 korun, tak reálná hodnota důchodu pro letošek klesá o 0,8 %. To stojí za povšimnutí,“ odpovídá Beznoska.

Navrhuje také, aby se resort soustředil na aktivní politiku nezaměstnanosti a dal peníze do konkrétních programů pro dlouhodobě nezaměstnané.

„Pan Beznoska to vyjádřil naprosto pregnantně a v tom jsme naprosto ve shodě,“ souhlasí poslanec Jaroslav Zavadil.

autoři: mvo , bum
Spustit audio