Plachetnicí do Antarktidy: Tady máš kormidlo, my jdeme spát, vzpomíná dokumentarista

7. leden 2015

Dvacetimetrová plachetnice Selma už brzy vyrazí k Antarktidě. Její polsko-česká posádka zamíří z argentinského přístavu Mar del Plata do Velrybí zátoky, ze které vyrážely objevovat ledový kontinent polární expedice včetně té Amundsenovy.

Členem týmu polárníků je i Čech Dušan Jamný, který společně s ostatními vyrazí 12. ledna směrem na jih, pokusí se proplout ledovou bariérou a ve Velrybí zátoce dosáhnout kýženého světového rekordu.

Na palubě Selmy se vloni plavil také dokumentarista Petr Jančárek a v Ranním Plusu se podělil o své zážitky.

„Navštívil jsem přednášku profesora Pavla Proška, zakladatele České antarktické stanice, popovídali jsme si, a za dva měsíce mi nabídl, jestli nechci s nimi jet na Selmě do Ohňové země.“

I když se výběr lodi pro plavbu ledovým oceánem může zdát odvážný, dokumentarista má jiné zkušenosti. „Relativně křehká dvacetimetrová loď vydrží skoro všechno, je na to navržena.“

„Má dva stěžně, 162 čtverečních metrů plachet, a samozřejmě i motor. Je schopná zdolat i ty nejšílenější podmínky antarktického moře,“ tvrdí Jančárek.

Podle něj se není čeho bát, tím spíš, že posádka lodi o dvanácti členech jsou týmem opravdových profesionálů.

Na lodi všichni tahají lana, čistí palubu a mají služby. „Je překvapivé, když vám pak řeknou: tady máš kormidlo a my jdeme spát,“ vzpomíná filmař.

„Doufám, že se podaří v souvislosti s Antarktidou aspoň dva snímky: jeden souborný dokument o české antarktické stanici Mendelovy univerzity v Brně, druhý by měl být portrét profesora Proška, kterému bude letos 75 let,“ slibuje Petr Jančárek.

Trasa Selmy

Mediálním partnerem plavby jachty Selma je Český rozhlas Plus, který vás bude informovat ve vysílání, na webu a svých sociálních sítích.

autoři: oci , bum
Spustit audio