Blanku otevřeme do dubna, slibuje radní pro dopravu Dolínek

16. leden 2015

Dostavba tunelu Blanka bude pokračovat. Praha se na tom dohodla s firmou Inženýring dopravních staveb.

Firma hrozila, že pokud město nezaplatí miliony za neproplacené faktury, odejde ze stavby. Zároveň ale zvýšila požadavek z původních 150 milionů na více než 300.

„Doufejme, že se nám podaří naplnit harmonogramy, které počítají s otevřením v březnu nebo dubnu,“ řekl v našem vysílání náměstek pražské primátorky a radní pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD).

Podle něj k navýšení částky, kterou firma provádějící stavební dozor Blanky žádá, došlo díky doložení důkazů při rozhodčím řízení.

„Celou dobu deklarujeme, že v okamžiku kdy rozhodčí soud řekne, kolik máme zaplatit, tak zaplatíme. Problém není v tom platit, ale v tom, že nevíme jak a kolik,“ vysvětlil náměstek.

Levnější kupón na MHD? V polovině roku bude jasno, slibuje Dolínek

Dalším opatřením, které ovlivní pražskou dopravu, je vedle tunelu Blanka i změna ceny ročního kupónu na pražskou MHD.

Koaliční strany po volbách slibovaly, že roční kupón od letošního ledna zlevní o 1100 korun, ale podle Dolínka dojde ke zlevnění nejdříve v polovině roku, možná i později.

„Výše slevy zůstává a termín reálný je. V polovině roku bude jasno, jak to s cenou kupónu bude: může to být dříve, může to být až od příštího roku. Snažím se o to, aby to pro Pražany bylo co nejdříve,“ slíbil Dolínek.

Kompenzace těm, kteří si zakoupili kupóny před jejich možným zlevněním v polovině roku, náměstek neplánuje. „V aktuální chvíli není ke kompenzacím důvod: když se MHD zdražuje, také se nežádá po těch, co už kupón mají, aby dopláceli.“

Tunel Blanka

„Všechno bude součástí jednoho opatření změny tarifní politiky, která nastane do půlky roku, a tam to všechno bude,“ dodal Petr Dolínek.

Zlevnění jízdného nic nezmění, tvrdí bývalý náměstek primátora

Nynější pražský zastupitel a bývalý náměstek primátora Jiří Nouza (TOP 09) stávající termíny dokončení vidí jako reálné.

„Ten komplex je hotový, a už by měl proboha sloužit Pražanům,“ vyzval.

Jediné co brání otevření tunelu v avizovaném termínu je provedení komplexních zkoušek, ale Nouza je přesvědčen, že se vše podaří dokončit, jak je stanoveno.

Zlevnění kupónu na roční jízdné ale nepovažuje zastupitel za rozumné. „Jestliže někde uberete příjem Pražskému dopravnímu podniku, tak ho musíte něčím jiným nahradit," tvrdí Nouza.

„Praha má hromadnou dopravu na velmi vysoké úrovni, celý systém něco stojí, a nemyslím si, že očekávané efekty zlevnění ročního kupónu přinesou změny,“ vyjádřil svou skepsi bývalý náměstek pražského primátora.

autoři: rkr , oci
Spustit audio