Došlo nejen k řadě pochybení ministerstva, ale i Collegia Bohemica, přiznal šéf jeho správní rady

20. březen 2015

Dokončení Muzea německy mluvícího obyvatelstva v Ústí nad Labem je ohroženo. Unikátní expozice o českých Němcích měla být otevřena už před třemi lety.

Město na ní získalo evropskou dotaci ve výši 337 milionů korun, a teď lidé v projektu angažování bojují mezi sebou o to, kdo a jak muzeum dokončí, a dosáhne na 50 milionů od ministerstva kultury.

Přípravou výstavy byla pověřena obecně prospěšná společnost Collegium Bohemicum, jehož ředitelka Blanka Mouralová nyní čelí tlakům na odvolání kvůli nestabilní finanční situaci.

„V posledních třech letech bylo pro Collegium Bohemicum nešťastné období,“ řekl v Ranním Plusu generální konzul v Drážďanech a bývalý člen správní rady Collegia Bohemica Jiří Kuděla.

Podle něj neměli zakladatelé dost síly, vůle a finančních prostředků, aby podporovali organizaci tak jako dříve, snížila se i dotace ze strany města.

„Colllegium bylo neustále v mínusu, a tím se problémy prohlubovaly,“ vysvětlil bývalý člen jeho správní rady.

Současné kompetenční tahanice ale rozhodně nevnímá jako snahu zamezit samotnému vzniku muzea.

„Všichni zakladatelé jsou si vědomi, že to má svůj velký význam. Ale jak se měnili lidé i v Ústí, i na ministerstvu, tak pozornost k projektu byla snížená,“ soudí Kuděla.

Ten také připomněl, že vždy navrhoval větší podíl státu v celém projektu: prostředky by se do Collegia dostávaly jednodušeji a bylo by možné je lépe a precizněji sledovat.

Houfek: Expozice ohrožena není

Ředitel Ústeckého muzea a současný šéf dozorčí rady Collegia Bohemica Václav Houfek přiblížil aktuální stav Collegia Bohemia i samotného projektu muzea.

„Máme tady velké problémy, které se vlečou několik let. Došlo k řadě závažných pochybení, některé byla na vrub ministerstva kultury, jiná ale na vrub vedení Collegia Bohemica.“

V důsledku zjištěných pochybení dostala organizace pokutu ve výši přes 3 miliony korun. „To je pro nás likvidační. Paní ředitelka tvrdí, že za zjištěné chyby nenese odpovědnost,“ dodal Houfek.

„Vzniká pak pochybnost, do jaké míry je současné vedení Collegia Bohemica schopno zúřadovat padesátimilionovou dotaci, když nebylo schopno řádně zúřadovat v posledních letech jiné dotace,“ zapochyboval šéf správní rady.

Problémy se týkají pouze organizace, nikoli samotného projektu muzea. „Musí se oddělit fungování Colllegia Bohemica jako instituce, která má řadu projektů a úkolů, z nichž jen jeden je projekt stavby expozice.“

„Pokud se podaří stabilizovat provozní okolnosti Collegia Bohemica i ze strany zakladatelů, není žádný důvod, proč by se nemohlo začít stavět,“ nastínil další možný vývoj v ústeckém projektu Muzea.

autoři: rkr , oci
Spustit audio