Expert: Ukrajinské archivy KGB se otevírají, to nejzajímavější ale zůstává v Moskvě

10. duben 2015

Ukrajina se vyrovnává s totalitní komunistickou minulostí. Poslanci kromě jiných opatření rozhodli o zpřístupnění všech dosud tajných archivů někdejší sovětské tajné policie.

„Je to dobrá cesta k poznání historie,“ řekl v Ranním Plusu Petr Pojman z Institutu bezpečnostních studií.

Měly by být odtajněny archivy KGB, vojenské tajné služby bývalého Sovětského svazu GRU, dále archivy generální prokuratury, soudů a také významný archiv ministerstva vnitra, to vše z období mezi roky 1917 a 1991.

„Ukrajina je jednou z nejvýznamnějších republik bývalého Sovětského svazu, takže významná část dokumentů k vnitřní bezpečnosti je určitě i na Ukrajině,“ dodal odborník.

Archivy by měly být dostupné zcela bezplatně pro všechny, kdo mají zájem, včetně možnosti zhotovování kopií a výhledově i digitalizace, upřesnil Pojman.

I když se nepočítá s žádnými badatelskými omezeními, určitá opatrnost zveřejňovat plošně jména důstojníků a agentů tajných služeb patrná je, všímá si expert.

„Dodnes existují určité vazby a kontakty, které by pro ně mohly znamenat riziko. Vzhledem k tomu, že už je to skoro 20 let, se ale toto riziko blíží nule," tvrdí Pojman.

Může zveřejnění ohrozit některé z dnešních ukrajinských politiků?

„Za určitých podmínek ano. Sám bývalý prezident Viktor Janukovyč strávil na přelomu 60. a 70. let nějakou dobu ve vězení za násilnou a majetkovou trestnou činnost. Informace se z archivů záhadně ztratily, ale je možné, že na nějakém dalším místě by se daly podobné informace najít,“ říká odborník.

Podle něj nadále zůstávají ty nejzajímavější dokumenty v centrálním archivu KGB v Moskvě, „který ještě několik desítek let pravděpodobně otevřen nebude.“

To, že ukrajinské archivy pomohou doplnit mezery v československé historii expert připouští.

„Určitá naděje tady je. Je ale těžké říct, jestli se nacházejí tyto informace na teritoriu Ukrajiny,“ shrnul Petr Pojman.

autoři: oci , bum
Spustit audio