Člověk v tísni: Nepál stále odstraňuje bezprostřední škody po zemětřesení, teď mu hrozí monzuny

12. květen 2015

Zemětřesení, které 25. dubna zasáhlo Nepál, zabilo téměř osm tisíc lidí, způsobilo obrovské materiální škody, otřesy a následné laviny srovnaly se zemí celé vesnice a poškodily většinu budov v hlavním městě Káthmándú.

I přes stále kritickou situaci v chudé horské zemi a masivní humanitární pomoc z celého světa zájem médií o nepálskou tragedii opadl. V Nepálu nadále aktivně působí četné záchranářské týmy, včetně českého ze společnosti Člověk v tísni.

„Pokles mediálního zájmu o Nepál se projevuje především na naší veřejné sbírce SOS Nepál, kam lidé přispívají méně, přitom pomoc je neustále potřeba,“ řekl v našem vysílání mediální koordinátor společnosti Člověk v tísni Petr Štefan.

Ten připomněl, že Nepál je logisticky nesmírně náročná země, a dostat se kamkoliv je velmi obtížné. „Nám se to ale daří. Soustředíme se na distribuci plachtoví a lan, ze kterých se mohou vyrobit provizorní přístřeší.“

Ta jsou zvláště důležitá. „Do země se blíží monzuny, a lidé teď ze všeho nejvíce potřebují střechu nad hlavou,“ vysvětlil koordinátor.

Člověk v tísni je ve svém úsilí úspěšný: podařilo se mu dostat první pomoc i do těch nejvzdálenějších horských oblastí na hranicích Nepálu s Tibetem.

„Humanitární pomoc se už dostala do všech oblastí Nepálu, nedá se ale říci, že se dostala do všech vesnic. Zvláště v horských vesnicích, kde si lidé stavějí domy z hlíny, kamení a dřeva, se počet zemětřesením zničených budov pohybuje kolem 95 %.“

Podle Štefanových odhadů bude primární humanitární pomoc trvat ještě několik týdnů, potom začne obnova jednotlivých oblastí, kde lidé přišli kromě svých domů i o zdroje obživy.


Sbírky pro Nepál
ADRA: 66888866/0300, v. s. 380; DMS ve tvaru DMS ADRA na číslo 87777 (cena DMS je 30 Kč)
Český červený kříž: 333999/2700, v. s. 1504
Člověk v tísni, SOS Nepál: 54333345/0300
Charita ČR podpoří partnerskou Caritas Nepal z veřejné sbírky: č. ú.: 55660022/0800, v. s. 107; DMS ve tvaru CHARITASVET na číslo 87777 (cena DMS je 30 Kč)
Namasté Nepál: 129929929/0600, v. s. 1234

„Jednou z takových pomocí bude program veřejných prací, kdy si lidé mohou přivydělat odklízením trosek,“ upřesnil koordinátor.

Prognóza na nejbližší týdny není radostná: Nepál se ještě několik týdnů bude vyrovnávat s primárními bezprostředními následky zemětřesení, a situaci bude hodně zhoršovat monzun, který v květnu do země přijde.

„S naší přítomností v Nepálu počítáme určitě na měsíce, odhadem rok, rok a půl, kdy bude naše pomoc potřeba,“ shrnul plány na pomoc Nepálu společnosti Člověk v tísni Petr Štefan.

autoři: oci , Michael Rozsypal
Spustit audio