Spor o podobu jihočeského „otáčka“: jiný design, nebo jiné místo?

10. červen 2015

Pes baskervillský v hlavní roli s Karlem Rodenem odstartuje tento čtvrtek další sezónu v plenérovém divadle v Českém Krumlově. Do začátku prázdnin má být zároveň vypsána soutěž na novou podobu otáčivého hlediště.

Teď se ozvala Česká komora architektů s doporučením, aby nové „otáčko“ nezůstávalo v historické zahradě, ale přesunulo se mimo ni. Ministerstvo kultury tvrdí, že nové hlediště změní podobu a bude demontovatelné, ale v zahradě zůstane.

„Komora vydala prohlášení, ve kterém se staví proti hledání podoby divadla na místě, kde dnes stojí nebo v jeho těsném sousedství,“ řekl v našem vysílání člen představenstva České komory architektů Milan Svoboda.

Jde o názor řady architektů, pedagogů vysokých škol i architektů z oblasti památkové péče, dodal.

Názor 140 tisíc občanů, kteří v petici žádají, aby bylo otáčivé hlediště zachováno na stávajícím místě, architekti respektují.

„Bereme v úvahu, že občané podporují zachování divadla v této lokalitě, ale domníváme se, že právě vypsaná soutěž je příležitostí přemýšlet o tom, jestli vše má být realizováno na tom samém místě v jeho těsné blízkosti nebo v těsné blízkosti zahrady.“

Proto komora architektů jedná o možnosti rozšířit zadání soutěže. „Udělat ho volnější, aby se architekti mohli vyjádřit, a odborná porota složená z kvalitních architektů a odborníků aby mohla rozhodnout, které řešení je nejlepší.“

„Budeme se snažit, aby město České Budějovice opravdu zvážilo co nejširší zadání soutěže a všechny možnosti, aby se točna dostala na jiné, vhodnější místo. O limitech víme, ale je třeba dát tomu čas,“ říká Milan Svoboda.

Jiné možnosti bohužel nejsou, tvrdí Herman

Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) naznačil postoj úřadu. „Otáčivé hlediště je v krumlovské zahradě už 60 let, a bude tam i nadále. Jde jen o to, jaký design bude mít.“

Podle ministra současná podoba hlediště není optimální, protože odpovídá přelomu 80. a 90. let. Diskuzi o přemístění hlediště mimo zahradu sice lze vést, ale není relevantní, soudí politik.

„Jiná alternativa není, není důvod točnu přemisťovat, není ani žádný pozemek vhodný k tomu účelu,“ dodal Herman.

Loňská zpráva expertů UNESCO o přemístění „otáčka" nic neříká. „To je dezinformace. Dokument hovoří jen o tom, že je třeba nalézt optimální design,“ vysvětlil ministr.

S názorem architekta politik souhlasí: současné umístění není optimální, protože centrálním prvkem barokní architektury je osa, tzv. enfiláda, kterou otáčivé hlediště ruší. I proto se počítá s vyosením, aby nebyl centrální průhled narušen.

„Přístup pana architekta se mi líbí, když by byly tyto možnosti, které by celý problém vyřešily, tak bych je vítal. Bohužel, podle informací které mám, takové možnosti prostě nejsou,“ konstatoval Daniel Herman.

autoři: rkr , oci
Spustit audio