Babiš považuje Šincla za korupčníka jen proto, že si to přečetl v novinách, upozorňuje politolog

19. červen 2015

Poslanec Ladislav Šincl (ČSSD) se nedohodl s Andrejem Babišem kvůli pozměňovacímu návrhu k zákonu o pojišťovnictví. Během jednání měl ministr financí údajně vytáhnout složku se Šinclovým jménem a obvinit ho i jeho rodinu z korupce.

Babiš podle vlastních slov žádné kompromitující materiály na jednání nepřinesl, šlo prý o články z tisku, které o Šinclovi v minulosti vyšly.

Zpočátku ČSSD pro Šincla vyžadovala omluvu, to ovšem Babiš odmítl. Nyní si celý spor mají oba aktéři podle koaliční rady vyříkat osobně, do toho se ale poslanci ŠInclovi už nechce.

„Ne, určitě jsem panu Šinclovi nevyhrožoval,“ odmítl v Ranním Plusu poslancova nařčení ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

Podle něj je třeba mluvit o celé podstatě toho sporu. „Zlobbovaný pojišťovnář a poslanec Šincl předložil bezprecendentně neuvěřitelný návrh proti rozhodnutí koaliční vlády.“

V něm navrhuje, aby 22 miliard z odměn makléřů přešlo na pojišťovny. „Jedná se o obrovskou částku, a my přicházíme s návrhem, aby tyto peníze dostali sami pojištění,“ dodal Babiš.

Ten zásadně odmítá, že bych zmíněná složka obsahovala cokoli jiného než materiály z médií.

„Každý si to může dohledat,“ tvrdí Babiš a jmenuje sérii článků z českých deníků a týdeníků včetně dat vydání. „A tam se dozvíte, kdo je pan Šincl.“

Ministr poslance nezastrašoval, říká. „Já se ho ptal, jakým právem mě napadá, když on sám není důvěryhodná osoba a podobnou roli sehrál v návrhu zákona o hazardu.“

„Já s ním jednal za zavřenými dveřmi, bez přítomnosti médií, ale on to do médií vynesl, aby zakryl svůj lobbistický návrh, který páchne korupcí. Já to neřekl veřejně, zatímco on ano, já ve sněmovně pana Šincla neobviňoval, ale on obviňoval mě, že jsem zlobbovaný,“ popsal vývoj přestřelky Andrej Babiš.

Babiš udělal několik přešlapů, tvrdí Gazdík

Místopředseda Poslenecké sněmovny a předseda Starostů a nezávislých Petr Gazdík je přesvědčen, že se ministr financí dopustil hned několika přešlapů.

„Ať pro něho je, nebo není poslanec Šincl důvěryhodný, zákon o jednacím řádu mluví jasně, ministr je povinen na položené otázky odpovídat. Také ať máme v politice jakékoli spory, nikdy si nejdeme do rodin, nebudeme osočovat manželky, matky, bratry a sourozence,“ připomněl nepsaná pravidla politik.

Logo

Za mimořádně nešťastné označil Gazdík Babišovo nařčení poslance z korupce kvůli převodu nemovitosti na svou matku. „Šincl provedl převod, protože trpěl závažným onkologickým onemocněním.“

„Určitě o celé kauze ve Sněmovně povedeme diskuzi. Chceme se pobavit o tom, jak ve sněmovně zvýšit úroveň slušnosti, zlepšit politickou kulturu, a to se týká všech poslanců napříč politickým spektrem,“ slíbil Petr Gazdík.

Politolog: Premiér Sobotka je v kleštích

Politolog Lukáš Jelínek označil metody ministra financí a předseda ANO za „nezvykle agresivní politický boj.“

„Ten je možná známý z byznysu, ale v naší politice na něj zvyklí nejsme, a celkem logicky to vyvolává napětí uvnitř vládní koalice, které jen tak nepoleví,“ odhadl odborník.

Lidé jako Andrej Babiš si informace o partnerech shánějí, protože jsou na to zvyklí, dodal Jelínek. „Věřím tomu, že Babiš byl vždy na firemních schůzkách důkladně připravený na své partnery i protivníky.“

Politolog vnímá jako problematický Babišův výklad informací z médií. „Ty interpretuje jako absolutní pravdu, jako věc, která podle něj ukazuje, že poslanec Šincl je nedůvěryhodný, a že se jedná o korupčníka, protože si to přečetl v novinách.“

I proto by Jelínka zajímalo, jak by ministr začal smýšlet sám o sobě, kdy by si v novinách přečetl něco sám o své osobě.

Celý spor dostává do kleští premiéra Sobotku, tvrdí expert. „Jeho zájmem je hájit vládní koalici a stabilitu kabinetu, na druhou stranu se od něj jako od předsedy ČSSD očekává, že bude hájit zájmy strany i čest vlastních poslanců.“

Zatím se politologovi zdá, že poslanci ČSSD budou nespokojeni s tím, jak se celý případ vyřešil, čímž vzroste nedůvěra ke koaličnímu partnerovi, k hnutí ANO.

„Pokud by Andrej Babiš celý spor přehrál na spor o provize pojišťováků, kdy tvrdí, že hájí zájmy voličů a jejich peněženek, tak by to mohlo nejen Babiše nepoškodit, ale mohl by vyjít ve veřejném mínění z tohoto konfliktu jako vítěz,“ předpověděl možné důsledky sporu Lukáš Jelínek.

autoři: oci , bum
Spustit audio