Ázerbajdžán: Kde obchodní zájmy Západu zastiňují porušování lidských práv

30. září 2014

Cena Václava Havla za lidská práva putuje letos do vězení. Porota ji udělila Ázerbajdžánci Anaru Mammadlimu, který byl letos v květnu odsouzen k pěti a půl roku za mřížemi.

Mammadli vedl v Ázerbajdžánu organizaci zaměřenou na monitorování voleb. Vloni byl obviněn z krácení daní a nelegálních obchodních aktivit. Cenu za něj ve Štrasburku převzal jeho otec.

„Mammadliho obvinění bylo vykonstruované,“ uvedl v Ranním Plusu Tomáš Kamenský z východoevropského programu Člověk v tísni.

Podle něj to byl to první z případů, kterých se v Ázerbajdžánu odehrálo podle stejného vzoru v poslední době několik.

„Je těžké v nesvobodném státě získat svobodné svědectví prokazující vinu nebo nevinu, ale Mammadli je důvěryhodný partner, který pracoval s celou řadou mezinárodních organizací,“ vysvětlil Kamenský.

I když fungování Mammadliho organizace bylo v souladu s ázerbajdžánským právem, místní úřady odmítaly už od roku 2005 organizaci registrovat. „Pozorování voleb je v zemi velmi citlivé téma. Úřadům se nelíbí, když někdo poukazuje na to, že jsou volby zfalšované.“

Kolegové z organizace se snaží dál pokračovat v činnosti, ale přicházejí další rozsudky. „Ázerbajdžán má v tuto chvíli asi 100 politických vězňů, ale obáváme se, že počty budou dále růst: místní úřady se zjevně rozhodly zlikvidovat všechny, kteří chtějí kritizovat.“

„Je důležité, že Mammadli cenu dostal. O dění v Ázerbajdžánu se na západě moc nemluví, protože západní státy mají v zemi své obchodní zájmy,“ konstatoval Tomáš Kamenský z Člověka v tísni.

autoři: rkr , oci
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.