Bělobrádek: Je chybou nás politiků, že jsme o problému migrace s lidmi nehovořili

27. srpen 2015

Německo bude nadále pomáhat uprchlíkům, slíbila kancléřka Merkelová v saském Heidenau, odpůrcům imigrace navzdory. Za svá slova byla mimo jiné označena za vlastizrádkyni, proti samotné existenci uprchlického zařízení protestovaly i v době její návštěvy desítky lidí.

Kancléřka doslova řekla: „Nelze tolerovat ty, kdo snižují hodnotu jiných lidí. Nelze tolerovat ty, kteří nejsou připraveni pomoci tam, kde právo i lidskost pomoc přikazují."

„Německá strana se snaží urychleně vyřídit žádosti, těch, kteří přišli do Německa z ekonomických důvodů,“ přiblížil v Ranním Plusu současnou uprchlickou krizi v zemi redaktor Lidových novin Robert Schuster.

Tito lidé, kteří neprchají před občanskými válkami, celý systém jen zatěžují, a proto německé úřady chtějí projednávání těchto případů zkrátit na jeden měsíc, dodal novinář.

„Vláda ale jednotně tvrdí, že Německo zůstane otevřeno těm, kteří prchají před pronásledováním,“ řekl Schuster.

Podle něj naši sousedé na akci Evropské unie nespoléhají. „Je patrná snaha o koordinovaný postup Německa s Francií a Itálií, které jsou také přílivem imigrantů zatíženy.“

„Německo na řešení utečenecké krize z Evropy nečeká, a spíše jedná s těmi, kterých se krize také týká,“ soudí Robert Schuster.

Musíme řešit příčinu problému, ne budovat pevnost Evropu, tvrdí Bělobrádek

V České republice zatím žádný ucelený návrh na řešení uprchlické krize nevznikl. Od politiků ale slyšíme často i silná slova. Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš například vyzval k uzavření vnější hranice schengenského prostoru a navrhl zapojení NATO.

To ovšem mluvčí aliance odmítl. „Neexistuje žádné vojenské řešení problémů, které jsou způsobeny velkými migračními pohyby."

„To, že Andrej Babiš schvaluje obavy veřejnosti z uprchlíků ještě neznamená, že to je názor správný,“ uvedl druhý vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Ten považuje řešení zapojením vojenských složek NATO za populistický nápad, a i když možná populární, rozhodně ne reálný.

„Musíme řešit příčinu problému, a ne budovat pevnost Evropu. Především je třeba nedávat prostor těm, kteří se vezou na vlně hysterie a strachu,“ vyzval vicepremiér.

K liberální demokracii a svobodě, která činí z Evropské unie to, čím je, tedy ostrovem svobody a prosperity, patří i to, „že nemůžeme zaminovat hranici a natáhnout železnou oponu, to nic nevyřeší,“ vysvětlil Bělobrádek.

Německá kancléřka Angela Merkelová

„Chápu že lidé jsou vyděšeni, ale v mnoha případech zcela iracionálně, a je chybou nás politiků, že jsme nedokázali o tom s nimi hovořit. Naše role je situaci spíše uklidňovat, než ji jitřit,“ přiznal vicepremiér.

S výroky kancléřky Merkelové se politik ztotožňuje. „Pokud začneme popírat základní humanistické hodnoty naší civilizace a dělit lidi na černé a bílé, ateisty a mohamedány, tak to skončí špatně.“

„To, že si někteří lidé myslí něco jiného, a je to třeba většinový názor, ještě neznamená, že jde o názor správný. A to je zodpovědnost politiků, a já jsem ochoten ji na sebe převzít,“ prohlásil Pavel Bělobrádek.

autoři: oci , bum
Spustit audio