Camo, hledej! Česká fena bude pátrat v Kongu po slonovině

21. leden 2015

Pytláci každý rok zabijí ve střední Africe desítky tisíc slonů kvůli jejich klům. Do záchrany ohroženého druhu a do boje proti černému obchodu se slonovinou se zapojují také české organizace.

Spolek Save-Elephants a Zoologická zahrada Liberec se pustí do boje za záchranu nejen slonů, ale i dalších afrických zvířat ve středoafrickém Kongu. Tam už 15. února odletí fena jménem Cama Sony Black se svou cvičitelkou Hanou Böhme.

Dvouletá fena belgického ovčáka plemene malinois neboli maliňák bude pomáhat hlavně celníkům v hlavním městě Brazzaville.

Cama svým čichem odhalí nejen pašovanou slonovinu, ale také maso tamní divoké zvěře, tzv. bushmeat, nebo šupinaté savce luskouny.

Fena rozezná až 19 různých pachů. V tuto chvíli má za sebou měsíce každodenního výcviku. Při něm cvičitelé využívali tzv. pachové konzervy, které obstarala liberecká zoo.

„Když třeba potřebujeme připravit pachovou konzervu na odhalování převážených pašovaných papoušků, používá se peří, které z nich odpadává. U primátů jsme třeba schopni zajistit z jejich pelechu v rámci expozic chlupy. Ale u mnoha zvířat se to řeší jiným způsobem. Inertní textilie, která se dá do expozice, nejlépe do místa, kde zvíře nocuje, do sebe nasaje pach. Pak je potřeba co nejčistěji tu textilii přesunout do skleněné nádoby, u kterých je ale potřeba, aby měly pořádné šroubovací víko, aby se co nejhermetičtěji uzavřely,“ popisuje ředitel zoo David Nejedlo.

Cama bude mít v Kongu hodně práce. Na letišti prohledá až 120 zavazadel z jednoho letadla. „Sloužit“ bude i v přístavech a na okrajových silnicích, kde se slonovina a bushmeat pašují.

Organizace hledají vhodné psy do skupiny hledačů v Africe

Vycvičit psa vyžaduje určité know-how a je to také poměrně nákladné. Ve většině zemí Afriky nejsou zatím psi takto využíváni: pokud ano, pak spíše pro stopování pytláků nebo jako represivní nástroj při zatýkání.

Kolik příprava takového psa stojí, přibližuje David Nejedlo:

„Řádově to může být několik stovek tisíc. Záleží na tom, jaký to je pes a jakým způsobem a s kým tam jednáme. U Camy přesný rozpočet dán není, protože by byl zavádějící: je tam spousta dobrovolné práce. Hlavní náklad je na transport psa do Konga – i tam se nám podařilo sehnat letenku levněji. Může to být se vším všeho všudy třeba 300 tisíc korun. Camu se nám podaří dopravit do Konga i za přispění dárců a podporovatelů levněji.“

České know-how výcviku zajišťuje Kynologické výcvikové středisko v Heřmanicích na Liberecku, která patří ke světovým špičkovým výcvikovým střediskům.

Cílem českých organizací je vytvořit skupinu psích hledačů na černém kontinentu, která by se dále rozšiřovala.

Dobrovolníci s podporou Zoo Liberec a dalšími organizacemi shánějí v České republice další vhodné psy, ale zároveň i sponzory, kteří by přispěli na krmivo, očkování nebo dopravu a „zapracování“ psa v Africe.

Dva hlavní psovodi z řad místní gendarmie letového provozu Freddy s Shonem a Mbon s Rickem před vzorky slonoviny a nechvalně známé kartuše MACC k lovu pralesních zvířat
autoři: mvo , Dalibor Zíta
Spustit audio