Část poslanců chce rozšířit pravomoci kontrolního úřadu, ale dělá pravý opak, míní jeho prezident

22. leden 2014

Nastupující koaliční vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL slibuje boj s korupcí. Součástí této snahy má být i rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu.

Ten by, například podle hnutí ANO, měl nově prověřovat hospodaření samospráv. Zatím se poslanci nedohodli. Prezident NKÚ Miroslav Kala soudí, že předlohy, které jsou ve sněmovně, celou situaci zhorší.

„Jde o omezení rozsahu našich kontrolních pravomocí. Výslovně se nám zakazuje kontrolovat hospodárnost a účelnost, vylučuje se možnost kontroly účetnictví. Na obcích tedy nebudeme moci kontrolovat vůbec nic,“ vysvětluje v rozhovoru pro Český rozhlas Plus Miroslav Kala.

„Ve sněmovně tři skupiny poslanců: jedni, kteří chtějí rozšířit pravomoci NKÚ, druhá která chce opak a já rozhodnutí obou respektuji. Bohužel třetí skupina deklaruje, že chce rozšířit pravomoci, ale dělá pravý opak. A proti této skupině jsem se rozhodl vystoupit,“ říká prezident NKÚ.

A dodává: „Motivace můžou být různé. Je možné, že nemají zájem podpořit rozšíření působnosti úřadu, ale naopak ho oslabit."

Na zákon naváže samostatná novela o NKÚ

Poslanecká sněmovna

„Doufám, že ta situace není až tak dramatická,“ oponuje Martin Fadrný, vedoucí sekce Odpovědný stát z Ekologického právního servisu. „Návrh již tři roky putuje sněmovnou, které se nedaří dohodnout.“ Podle Fadrného je však současný návrh dostatečně připraven k diskuzi.

„Souhlasím s tím, že musí být jasně zákonem vymezeno, do jakých institucí a za jakých podmínek mohou kontroloři jít. I to je však předmětem odborné debaty nad tímto návrhem,“ tvrdí Fadrný a pokračuje: „Na tento zákon naváže samostatná novela o Nejvyšším kontrolním úřadu. Tyto dva předpisy musí být provázané a jejich výklad jednoznačný.“

„Musíme hledat funkční kompromis, který nebude znamenat omezení našich kompetencí. Téměř nepatrnou změnou ústavy nastanou situace, které budou řešitelné pouze v soudních sporech,“ uzavírá prezident NKÚ Miroslav Kala.

autoři: oci , bum
Spustit audio