Český klub skeptiků nabízí milion korun. Získá ho ten, kdo v experimentu, který nemůže ovlivnit ani jedna ze dvou stran, prokáže své paranormální schopnosti

18. červenec 2017

Český klub skeptiků Sisyfos nabízí od začátku května komukoliv, kdo je přesvědčen, že má paranormální schopnosti, aby to prokázal ve dvojitě zaslepeném experimentu. Pokud uspěje, získá milion korun. O této iniciativě jsme v Ranním Plusu mluvili s Leošem Kyšou z Českého klubu skeptiků a donátorem této výzvy Václavem Dejčmarem.

Každý, kdo je přesvědčen, že má paranormální schopnosti a chce to dokázat, má nyní šanci. Udělat to může v experimentu, který je kontrolován a není možné, aby ho ani jedna se zúčastněných stran ovlivnila.

Jedním z prvních, kteří tuto možnost vyzkoušeli, byl renomovaný proutkař Josef Škoda. Ten chtěl prokázat, že dokáže odrušit nalezené geopatogenní zóny. Josef Škoda nakonec správně určil přítomnost odrušovače ve 14 ze 30 případů. Prokázat jeho schopnost detekovat zónu se tedy nepodařilo.

„Výzva navazuje na desítky let starou tradici skeptiků po celém světě. Nejslavnější takový skeptik je zakladatel skeptického hnutí iluzionista James Randi. Ten nabízí milion dolarů tomu, kdo v kontrolovaném, dvojitě zaslepeném experimentu prokáže existenci paranormálních jevů,“ říká Leoš Kyša.

Ve studiu s námi byl Václav Dejčmar, který je nejen donátorem této výzvy, ale také jedním ze zakladatelů pražské galerie umění DOX. Proč se rozhodl tuto iniciativu podpořit poměrně velkým finančním obnosem? Václav Dejčmar nám k tomu řekl: „Tato výzva přichází s otevřenou myslí. Říká, že pokud věříte, že máte nějaké parapsychologické schopnosti, přijďte za námi, a my to vědeckým způsobem otestujeme. Přišlo mi to natolik dobré, že je nezbytné to podpořit."

O výzvě Českého klubu skeptiků se více dozvíte ve večerním Magazínu Leonardo.

autoři: rkr , Pavla Králová
Spustit audio