Čeští podnikatelé podávají Kubě pomocnou ruku. Chtějí podpořit energetiku, lékařství nebo potravinářství

9. říjen 2015

Čeští podnikatelé usilují o nové možnosti na Kubě. Asi 20 zástupců firem odlétá spolu s oficiální návštěvou do této ostrovní země. Cílem je posílit nejen ekonomické, ale i politické a kulturní vztahy.

Misi vede náměstek ministra zahraničí Martin Tlapa (nestraník za ANO), podle kterého je Kuba netržní ekonomikou s poměrně malým trhem.

„Ale na druhé straně je tam Česká republika známá tím, co tam dělala v minulosti, v jakých oblastech tam působila, například v energetice. Má tam svoje jméno a může v ekonomické oblasti navázat na to, jak tam byla přítomna v minulosti, i když podmínky dneska budou úplně jiné.“

Režim na Kubě se postupně uvolňuje, ale Tlapa by očekávání držel realisticky při zemi. Jak dodává, na Kubu delegace jede navázat politický dialog, aby vztahy mezi oběma byly lepší.

„Přicházíme tam v momentě, kdy také i my jsme si museli říct, jak přesně zaměřit politiku na Kubu, abychom neměli pouze jedno dominantní téma, které neopustíme, a to je občanská společnost a lidská práva. Chceme to spektrum aktivit rozšířit o aktivity kulturní, školské, byznysové. Doufám, že to bude vzkaz, který se setká s pochopením a že nám pomůže navázat nové kontakty s Kubou,“ říká ministrův náměstek.

Co tedy Česká republika a firmy mohou nabídnout? Například pomoc v zemědělství a potravinářském průmyslu.

„Velká část potravin a například obilovin se na Kubu dováží. Kromě toho bych zmínil lékařský, medicínský průmysl. Třetí oblast bych zmínil energetiku a dopravní zařízení. Energetika je tam urgentní, protože Kuba trpí deficitem výroby energie, 40 % musí dovážet,“ upřesňuje vedoucí delegace Martin Tlapa.

Česká republika na Kubu vyváží nejčastěji obilné a mléčné výrobky, elektrická zařízení nebo léky. Dováží mimo jiné rum, tabákové výrobky, kávu, kakao a ryby.

autoři: mvo , rkr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.