Cestičku mezi antarktickým ledem hledá polsko-česká expedice jachty Selma + VIDEO

20. květen 2015

K Antarktidě míří polsko-česká jachta Selma. Vyplula v noci na dnešek z Tasmánie, a míří do Rossova moře. Chce překonat rekord v plavbě tohoto typu lodí, a dobýt nejjižnější místo na planetě.

„Z Velrybí zátoky odjížděli polárníci Shackleton i Amundsen dobývat Jižní pól, ale byli tam loděmi řádově většími,“ řekl v našem vysílání účastník plavby a zakladatel Českého antarktického fondu Dušan Jamný.

Ten shrnul cíl expedice takto: „Kdyby se nám podařilo v rámci Velrybí zátoky v Rossově moři dosáhnout jižní šířky větší než je 78 stupňů, tak budeme určitě šťastní.“

Konečná zastávka plavby, Rossovo moře, je celoročně zamrzlé, rozmrzá a otvírá se jen na určité období. „To trvá čtrnáct dní až měsíc, v největším létě rozmrzne do té míry, že bouřka a vlny ledy rozlámou a je možné vyjet dovnitř, najít cestičku mezi ledem,“ vysvětlil polárník.

Nebezpečí jsou zřejmá: když klesne teplota, led začne zamrzat, a už jen samotná přítomnost ledových ker je pro lodě nebezpečná.

Jako hlavní přínos expedice chápe účastník expedice především seznámení nejen české veřejnosti s aktivitami Českého antarktického fondu.

„Toto je první akce pod záštitou fondu, kromě české polární stanice Johana Gregora Mendela, takže největším přínosem plavby by měla být popularizace Antarktidy v Česku a nejen tam,“ dodal Dušan Jamný.

autoři: mam , oci
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka