Digitální restaurovaní filmů: záchrana pokladů české kinematografie

31. březen 2015

Národní filmový archiv zahájil projekt restaurování filmů z Národního filmového archivu. Na začátku byl seznam 200 děl vybraných uměleckou a technickou komisí. A první filmy určené k restaurování jsou vybrané právě z něj.

Jedná se například o filmy Tři oříšky pro Popelku, Osudy dobrého vojáka Švejka, Starci na chmelu, Případ pro začínajícího kata nebo třeba komedie Adéla ještě nevečeřela.

Nejde jen o vylepšení kvality, ale o to, aby filmy bylo možné vůbec promítat. „ Dnes, když jsou všechna kina digitalizovaná, tak je to prostředek, jak v současných podmínkách zprostředkovat tyto staré filmy,“ vysvětluje záměr projektu Anna Batistová, ředitelka audiovizuálních sbírek Národního filmového archívu.

„O digitálně restaurované filmy je velký zájem. Například Markéta Lazarová byl prvním filmem, o který bylo takto v české republice postaráno. Uvedli jsme ho premiérově na mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech a to zájem o digitalizaci starých filmů dále podpořilo,“ říká Anna Batistová.

Cílem restaurátorských prací je, aby film opět získal obraz a zvuk jako v době své premiéry. „Práce spočívá zejména v citlivém čištění nánosu času. Ale zároveň by neměla tomu filmu odebrat dobové charakteristiky, které přinesla technika použitá při natáčení,“ popisuje proces digitalizace ředitelka audiovizuálních sbírek Batistová.

Celkový rozpočet projektu je 26,5 milionu.

autoři: Jana Tupá , bum
Spustit audio