Divím se, že ANO limity vadí, když je lze snadno obejít, říká poslanec o novele financování stran

29. červenec 2015

Financování politických stran v Česku je stále nevyřešený problém. Pokud strany uspějí ve volbách, dostanou od státu peníze na volební náklady a na činnost, ale kromě toho mají také sponzory a jejich působení může být kontroverzní.

Vláda má dnes rozhodnout o limitech pro finanční dary pro strany. Ministerstvo vnitra navrhuje, aby od roku 2017 mohly strany přijímat dary jen do 2 milionů korun. Proti tomu je předseda hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš.

„Politika by měla být soubojem idejí, a ne stranických rozpočtů,“ zdůraznil v Ranním Plusu nutnost limitů poslanec TOP 09 a Starostů Jan Farský.

Podle něj se může šéf strany, který je schopen mohutně dotovat svou stranu, skutečně stát jejím vlastníkem.

Poslanec ale vidí v novele o limitech jiný problém. „Skoro se divím, že hnutí ANO nějaké limity vadí, protože podle současného návrhu je možné je všechny obejít.“

Za další úskalí novely považuje regulaci výše darů, ale už ne výše půjček stranám. „Dary budeme limitovat na 2 miliony, ale půjčky limity nemají?“ diví se politik.

„Zákon potřebný je, ale ve verzi, v níž je navržený, je bezzubý a tím pádem bude fungovat spíše jen jako příjemná vějička pro koalici, která bude moci říkat, že splnila jeden závazek projektu Rekonstrukce státu, ale ve skutečnosti se tím politická kultura nijak nezlepší,“ soudí Jan Farský.

Babiš si nás koupit nemůže, říká poslanec ANO

Poslanec hnutí ANO Martin Kolovratník souhlasí, že regulace je potřeba. „Jde o zákony, které vycházejí z Rekonstrukce státu, a my jako ANO s nimi souhlasíme.“

„U limitů na dary stranám ale říkáme, že je nechce ani GRECO, Skupina států proti korupci při Radě Evropy,“ odvolával se na evropské mínění politik.

Ten uznává, že limity jdou snadno obejít. „I proto je mnohem důležitější vědět, od koho dar je a prokázat, že dárce reálně existuje. Limitovat výši daru je ale zbytečné.“

Největším dárce hnutí ANO je podle hospodaření strany sám Andrej Babiš. Ten si ale loajalitu vlastního poslaneckého klubu nekupuje, ujistil Kolovratník.

„Nedovedu si představit nás 47 poslanců ve sněmovně, že bychom na slovo poslouchali Babiše jen proto, že vložil nějakou částku do ANO, tak to skutečně nefunguje.“

Poslanec souhlas , že současná podoba novely není ideální a zákon by mohl být přísnější.

„I proto by se při jednání vlády nemělo nic zdržovat. Zákony by teď měly přijít do sněmovny, tam bychom o nic měli diskutovat. Chci se zasadit o to, aby novela platila už od roku 2017,“ slíbil Martin Kolovratník.

autoři: oci , bum
Spustit audio