Evropa se musí o migranty podělit, navrhuje státní tajemník pro evropské záležitosti Prouza

25. listopad 2014

Stovky migrantů z Afriky týdně zachrání italská a kyperská pobřežní policie. Podobná situace se týká i uprchlíků z válkou ohrožené Sýrie a dalších zemí nejen Blízkého východu.

I když se tyto zprávy v Česku leckdy ani do zpravodajství nedostanou, problém migrace se nás týká. Dnes pořádá debatu na toto téma Národní konvent o Evropské unii.

„Příchod do České republiky je minimální. Zvýšil se nepatrně, zaznamenali jsme jen mírný nárůst příchodů Ukrajinců,“ popsal pro Ranní Plus stav migrace do ČR ředitel Organizace pro pomoc uprchlíků Martin Rozumek.

Podle něj se nám zatím migrační vlny vyhýbají, ale tento stav nemusí trvat věčně.

Situace v jiných státech EU je ale velmi odlišná. „Jsme v situaci, kdy ještě před pár lety přicházely do Evropy tisíce migrantů ročně, dneska to jsou tisícovky týdně,“ uvedl státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza.

Česko má nejméně žadatelů o azyl za posledních 25 let

Evropa nemá partnery, se kterými může o migrantech mluvit. „Jsme v situaci, kdy země jako Itálie nebo Řecko nejsou schopny fyzicky evropské hranice bránit,“ dodal tajemník.

Migranti zatím směřují tam, kde je pro ně integrace nejjednodušší, kde nejjednodušeji získají azyl i sociální jistoty.

„Míří do bohatších zemí, kde žijí vetší komunity jejich státních příslušníků. Nejvíc trpí v současné době Německo a Švédsko,“ řekl Rozumek.

Právě v Německu, Švédsku nebo ve Francii ze z imigrace stává politické téma číslo jedna, všímá si Prouza. „Evropa jako celek bude muset najít jiné řešení, než jenom přijímat všechny, kteří přicházejí.“

Úloha České republiky je stejně důležitá, i když se jí problém zatím netýká tolik, jako dalších států Unie.

„Profitujeme z toho, že jsou volné hranice, a lidé jen přes nás projíždějí. Od našeho vstupu do EU šly počty žádostí o azyl dramaticky dolů: ročně k nám chodí 700 lidí, což je nejméně za posledních 25 let,“ vysvětlil Rozumek.

Prouza navrhl, že je čas pomoci těm zemím, kde je migrace velký politický problém. „Součástí toho je více se otevřít, dát některým skupinám migrantům možnost žít tady tak, aby se tento problém rozložil mezi všechny evropské země.“

„Je to také o tom, vzdělávat českou společnost, a ukazovat jim, že i lidé z jiné kultury mohou velmi dobře fungovat v České republice, a být pro ni přínosem,“ připomněl tajemník pro Evropské záležitosti.

autoři: oci , bum
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.