Evropa v integraci imigrantů selhává, varuje bezpečnostní expert

3. září 2015

Zprávy o pronikání bojovníků radikální organizace Islámský stát se současnou migrační vlnou do Evropské unie přicházejí ze Srbska, Bosny a Hercegoviny nebo Chorvatska.

I toto témata bude předmětem diskuzí na konferenci Internal Security Forum Praha 2015, kterou pořádá think-tank Evropské hodnoty.

„Teroristé mají vždy výhodu překvapení,“ připomněl v našem vysílání jeden z panelistů konference a odborník na bezpečnost Oldřich Bureš z Metropolitní univerzity Praha.

Podle toho jsou obavy na místě. Počty uprchlíků rostou, a je možné, že se mezi ně mohou vmísit členové různých radikálních organizací, které v Sýrii nebo Iráku působí.

„Je ale třeba říci, že naprostá většina uprchlíků právě před IS prchá, a nebudou to ani jeho členové, kteří vzhledem k finančním možnostem mohou volit bezpečnější a pohodlnější cesty, jak se do Evropy dostat.“

Evropa se především obává návratu svých vlastních občanů, kteří vycestovali ze zemí Unie do Sýrie nebo Iráku, bojují v řadách extrémistických skupin, a potom se vracejí, vysvětlil expert.

Jiná otázka je, jak se bude dařit integrace uprchlíků. S tou má podle Bureše Evropa dlouhodobě problém, a tak může snadno dojít k radikalizaci těch „běžných" uprchlíků.

„Evropské modely integrace cizinců a migrantů obecně selhávají, s tím souvisí i fenomén zahraničních bojovníků, což jsou nejčastěji dcery nebo synové, popřípadě vnuci migrantů,“ říká odborník.

Když selže integrace, může dojít k radikalizaci těch obyvatel Unie, kteří se v ní necítí úplně doma, ať už kulturně, identitou, sociálně nebo politicky. „Ti pak hledají nová útočiště a nový smysl života, což je vhání do rukou extrémistů včetně Islámského státu.“

Zavření hranice Schengenského prostoru řešením není. „Nelze si myslet, že Evropa bude nějakým izolovaným ostrůvkem, kterému se všechny imigrační vlny vyhnou.“

„Jde o to změnit přístup k problému integrace uprchlíků, a zlepšit spolupráci v kontrole hranic tak, aby ti už radikalizovaní mohli být včas odhaleni,“ radí bezpečnostní expert Oldřich Bureš.

autoři: oci , bum
Spustit audio