Facebook umožňuje v USA posílání peněz. Publicista: Snaží se napodobit to, co dělají jiní

20. březen 2015

Facebook svým uživatelům ve Spojených státech nově nabízí posílání peněz. Vedle ikonky foťáku a tzv. smajlíka mají Američané ikonku s dolarem, která platbu spustí.

Důvodů, proč se Facebook rozhodl tuto službu poskytovat, je podle šéfredaktora serveru Pooh.cz Daniela Dočekala několik:

„Facebook v posledních letech ztratil tah na branku a snaží se napodobit, co dělají jiní a myslí si, že ho to ohrožuje. Druhý možný důvod je, že v tom vidí velkou příležitost a z uskutečněných transakcí by teoreticky mohl mít nějaká malá procenta a vydělávat na tom.“

Zabezpečení plateb je podobné jako u dalších internetových firem. Uživatelé sociální sítě musejí na Facebook zadat číslo své platební karty.

„To je určitým způsobem trošičku limitované, protože konkurenční systémy, které využívají například platební systémy PayPal, umožňují částečně se obejít bez podobných komplikací a také obejít se bez toho, že někdo nechce svěřovat zrovna Facebnooku platební informace,“ myslí si Dočekal.

Platby je možné provádět pouze přes aplikaci Facebook Messenger, která je dostupná na mobilních zařízeních.

„Záleží hlavně na tom, jak jsou platební karty bezpečné, jaká je úroveň zabezpečení, jak se banky budou stavět k případným zneužitím nebo podvodům,“ domnívá se šéfredaktor webu Pooh.cz.

autoři: mvo , rkr
Spustit audio