Hamáček: Ke střetu státních zájmů s Babišovými nás odsoudili voliči

22. květen 2015

Pravicové opoziční strany se rozhodly vyvolat hlasování o nedůvěře Sobotkovy vlády kvůli sporům o daňové zvýhodnění biopaliv.

Ve středu vládní koalice nepodpořila návrh poslance hnutí ANO Karla Raise na ukončení podpory biopaliv, přestože poslanci ANO předtím avizovali, že tak učiní.

Opozice tvrdí, že nejen ministr financí Andrej Babiš, jehož firma Agrofert se výrobě biopaliv věnuje, ale celé hnutí ANO je v exemplárním střetu zájmů.

„Samozřejmě, že to je střet zájmů, všichni to víme,“ uvedl v našem vysílání předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD).

Jde však o rozhodnutí voličů, dodal sociální demokrat. „Dali hlasy ANO, a dali hlasy tak, že jiná možná vládní koalice nebyla možná.“

„Já s nadsázkou říkám, že jsme byli odsouzeni k této koalici, a musíme se snažit pracovat ve prospěch voličů. Myslím, že vládě se to docela daří,“ tvrdí Hamáček.

Vládní koalice je podle něj dostatečně pevná. „Ve vládní koalici můžeme počítat se všemi hlasy.“

Předseda sněmovny odmítl komentovat postup hnutí ANO. „Mohu ale mluvit za sociální demokracii, která jasně deklarovala, že bude hlasovat pouze pro původní vládní návrh, který se biopalivy vůbec nezabýval.“

„A to jsme také udělali. Proč hnutí ANO postupovalo tak, jak postupovalo, je otázka na hnutí ANO,“ shrnul Jan Hamáček.

Fiala: Mimořádný střed zájmů, neuvěřitelné zneužívání moci

„Máme 50 potřebných podpisů pro to, abychom vyvolali jednání o nedůvěře vládě,“ řekl předseda ODS Petr Fiala.

Podle něj nemůže tato vláda dál pokračovat v podpoře střetu zájmů ekonomických se zájmy Andreje Babiše, zvláště když už nejde o politický spor, ale o mimořádný střet zájmů a neuvěřitelné zneužívání moci.

„Dáváme šanci všem poslancům, i těm z vládních stran, kteří už toho mají dost, aby mohli hlasovat a ukázali, že mají svědomí, že přemýšlejí nad věcmi,“ dodal Fiala.

Ten je přesvědčen, že ministr financí, který zákon sám připravil, ho ušil na míru pro své firmy. „To, že to celé kryje jiný člen vlády, konkrétně ministr Jurečka, nic nemění na této skutečnosti.“

„Pro mě je to základní pošlapávání politické kultury nejenom Andrejem Babišem, ale i sociální demokracií, která mu to umožňuje,“ kritizoval Petr Fiala.

autoři: oci , bum
Spustit audio