Hrozí rozpad Iráku? Ano, pokud USA přenechají řešení situace v oblasti jiným, tvrdí expert

23. červen 2014

Návštěvou Egypta zahájil americký ministr zahraničí John Kerry svou iráckou diplomatickou misi. A není to náhodou.

„Jak Egypt, tak USA se vzájemně potřebují; návštěva Kerryho v Egyptě je čirý pragmatismus,“ řekl v Ranním Plusu Jan Kužvart z Asociace pro mezinárodní otázky.

Obamův nedávný výrok, že nebezpečí ze strany Islámského státu může znamenat přímou bezpečnostní hrozbu pro Spojené státy, nelze brát na lehkou váhu, soudí expert.

„Je to realistické hodnocení a zaráží mě, že se USA angažují v Iráku tak málo. Nechávají řešení iráckého problému Iráčanům.“

Může mít dění v Iráku destabilizační účinky na nějakou další zemi v regionu?

„Spíš půjde o vedlejší účinky, jako třeba nové vlny uprchlíků, které zatíží Turecko a Jordánsko,“ odhaduje Kužvart.

Zastavte bojovníky a jednejte, radí Kužvart

Podle experta americký prezident Obama pod tlakem republikánů vyvíjí určitou aktivitu, zdůrazňuje však politické řešení krize.

„Přijde mi to scestné: Bojovníky je třeba nejprve zastavit, teprve potom se může jednat,“ dodává Kužvart.

Pokud USA řešení nechají jiným, ztratí svůj vliv v Iráku. „Hrozí rozpad Iráku na kurdskou, šiítskou a sunnitskou oblast. Celý projekt, který se USA snaží v oblasti uskutečnit, vyjde do ztracena,“ varuje odborník.

„Musíte mít dobré protiteroristické jednotky a politickou vůli jim čelit. V Iráku je vidět, že pokud armáda není odhodlaná, ustupuje bez boje a ohrožuje státní integritu,“ shrnul expert z Asociace pro mezinárodní otázky.

autoři: Ondřej Čech , bum
Spustit audio