Jak poznáme kvalitní med?

28. srpen 2015

Na pulty obchodů se dostává letošní med. Jenže právě ten je podle Státní zemědělské a potravinářské inspekce nejčastěji falšovanou potravinou. Normám většinou vyhoví necelá polovina testovaných vzorků. Mezi nejčastější prohřešky patří nepovolený přídavek barviv nebo sladidel.

„Včely produkují jenom kvalitní med, a pokud se jedná o nekvalitní med, pak ho může zkazit jedině člověk,“ říká k situaci na českém trhu Miloslav Peroutka z Českého svazu včelařů.

V letošním roce byly od včelařů zaznamenány zprávy o vysokých úhynech včelstev kvůli nemocem. V některých oblastech dokonce vyhlásili veterináři několikakilometrové ochranné pásmo. Jak kvalitní bude tedy ten letošní med?

„To nemám vliv na kvalitu medu. Pouze na jeho množství. Uhynulo zhruba 30% včelstev. Včelstva, která přežila, dala větší výnos. Celková sklizeň bude zřejmě stejná jako předcházející roky,“ vysvětluje Miloslav Peroutka.

K nejčastějším způsobům, jak se med „zkazí“ patří, kromě pančování, také odebrání medu včelstvu dřív než je tzv. zralý. Má pak větší obsah vody a může i zkvasit.

Jak může spotřebitel poznat kvalitní med od nekvalitního?

„V první řadě podle ceny medu. V letošním roce se vykupoval med od včelařů od 90 do 110 Kč za kilogram. Když připočítáme náklady na zpracování a marži obchodu, pak med, který je levnější než 150 Kč za kilogram, by měl být zákazníkovi podezřelý,“ varuje Miloslav Peroutka. „Velmi kvalitní med najdeme rovnou u včelaře. A tam se dá koupit právě do těch 150 Kč za kilogram,“ dodává.

Dalším ukazatelem kvality je i struktura medu. Falšované medy, nastavované sirupem, si udržují dlouhou dobu tekutost.

„To je právě podezřelé. České medy obsahují hodně glukózy, a proto krystalizují. Hledejme tedy už krystalizované medy – pak máme záruku kvality,“ popisuje Miloslav Peroutka, jak nekoupit nekvalitní med.

Včelí med

Podle Státní zemědělské a potravinářské inspekce je med nejfalšovanější potravinou, jen na webu Potraviny na pranýři letos zveřejnila 20 medů. Je to proto, že falšování nahrávají 3 faktory:

„Medu je nedostatek. Proto se ho ti, kdo s ním pracují, snaží nastavit. Druhým faktorem je cena – obchodníci usilují o její snížení a tak hledají, jak ušetřit. Poslední faktor je ze strany zákazníka, který hledá tekuté medy. A tak vlastně vychází padělatelům vstříc – ti med pančují sirupy a ještě ho můžou prodat levněji,“ uzavírá Miloslav Peroutka z Českého svazu včelařů.

autoři: Jana Tupá , bum
Spustit audio