Je to krok do tmy, hodnotí vyhlášku o označování alergenů v jídlech ředitelka společnosti Celia – život bez lepku

3. prosinec 2014

Spása z nebes pro alergiky, nebo další rozmar z Evropské unie. Tak kontroverzní názory vyvolává největší změna v pohostinství za posledních 10 let, která začne platit 13. prosince.

Na jídelních lístcích budou muset být informace o nebezpečných alergenech, které pokrmy obsahují. Přísná evropská pravidla budou muset dodržovat všechny podniky od luxusních restaurací až po pouliční prodejce hotdogů nebo školní jídelny.

Mezi 14 alergeny vybranými Unií jsou lepek, celer, vejce, ryby, mléko, arašídy nebo sója. Lidem, kteří jsou na ně citliví, mohou způsobit zdravotní potíže nebo dokonce i smrt.

Ředitelka obecně prospěšné společnosti Celia – život bez lepku Helena Sasová nevěří tomu, že personál restaurací tak rychle problematiku zvládne a vyškolí se, aby určil, že jídlo je bezpečně bezlepkové:

„Myslím si, že to ničemu nepomůže, aspoň celiakům určitě ne.“

Jednatelka Společnosti pro bezlepkovou dietu Jitka Dlabalová rozumí skepsi, ale myslí si, že to není na místě:

„V restauraci dostanou potravinu a na ní budou mít uvedeno, které alergeny obsahuje. Ony to vlastně jenom opíšou a uvedou to v jídelníčku nebo na informační tabuli pro spotřebitele. Něco jiného je nezáměrná kontaminace, to znamená bezpečnost přípravy.“

Dlabalová: Spotřebitel musí dostat informaci o alergenech

Známý šéfkuchař Zdeněk Pohlreich hodnotí novinku velmi příkře s tím, že není úkol restauratérů dělat někomu dietní sestru.

„Samozřejmě, že není povinné dělat někomu dietní sestru. Ale celá vyhláška se týká poskytování informací spotřebitelům. A ten spotřebitel informaci o tom, jestli tam alergizující látka je, nebo není, dostat musí,“ tvrdí Jitka Dlabalová ze Společnosti pro bezlepkovou dietu.

Helena Sasová si nedělá iluze o tom, že zaměstnanci restaurací budou pečlivě pročítat veškerá složení všech vstupních surovin, třeba koření.

„Já si myslím, že tím se tím ničemu nepomůže, je to krok do tmy. Věřím tomu, že by to mělo smysl za jiných okolností, v jiných podmínkách, než jsou tady u nás,“ uzavírá ředitelka společnosti Celia – život bez lepku.

autoři: mvo , rkr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.