Jeden svět: Vizionář Aaron Swartz a internetová svoboda

5. březen 2015

Americká federální komise pro komunikaci (FCC) minulý týden schválila, že poskytovatelé internetu nesmějí diskriminovat jeho provoz.

O boji za svobodný internet a jeho širokých možnostech také pojednávají některé filmy na letošním ročníku festivalu Jeden svět, mezi nimi snímek Zázračné dítě internetu: příběh Aarona Swartze.

„Minulý týden jsme dosáhli obrovského vítězství,“ reagoval v Ranním Plusu na rozhodnutí amerického FCC režisér dokumentu Brian Knappenberger, sám aktivní zastánce síťové neutrality.

I když americká kampaň za síťovou neutralitu běží už řadu let, ještě před rokem by nikdo neřekl, že kauzu podpoří i prezident Barack Obama, dodal filmař.

Ve Spojených státech na rozdíl od Evropské unie je internetové připojení daleko dražší, a na trhu působí méně poskytovatelů.

„Pomohlo také to, že komisi FCC napsalo přes 7 milionů lidí. Poskytovatelé teď nebudou moci zpomalovat připojení a zrychlovat ho za příplatky“, chválí Knappenberger.

Čtěte také

Hlavní hrdina jeho snímku Zázračné dítě internetu: příběh Aarona Swartze už ve 14 letech vystupoval na konferencích o internetu a založil webovou stránku, kde měli lidé sepisovat veškeré informace ze všech oborů dějin lidstva, tedy předchůdce dnešní Wikipedie. Tehdy mu bylo jen 12 let, Wikipedie vznikla na stejném principu až o několik let později.

Swartz se také podílel na vzniku protokolu RSS, sociální sítě Reddit, volné licenci Creative Commons, nebo volné databáze knih OpenLibrary.

Mladý vizionář je autorem myšlenky, že v době internetu je nejdůležitější ten, kdo kontroluje vyhledávání obsahu uvnitř sítě a kdo je tzv. gatekeeper, jako napříkad Google. Tu vyjádřil v mottu „každý má možnost mluvit, jde ale o to, koho bude slyšet."

Poslední léta života čelil žalobě z porušení autorských práv, protože na univerzitě neoprávněně stáhl několik miliónů akademických článků z digitální knihovny Jstor, i když není jasné za jakým účelem.

Hrozilo mu až třicet let vězení, a žalobci z něj chtěli udělat exemplární příklad. Aaron to špatně nesl, propadl těžkým depresím, a v lednu 2013 spáchal sebevraždu.

Režisér sestavil biografický film z archivních záběrů a rozhovorů s jeho rodinou a s lidmi, kteří Swartze dobře znali.

Poslední projekt, na kterém pracoval, byl na podporu tzv. whistleblowerů, tzv. SecureDrop. Ten dnes používá řada světových médií k bezpečnému předávání informací od zdroje, který upozorňuje novináře na neetické praktiky.

Festival Jeden svět probíhá až do 11. března.

autoři: oci , sed
Spustit audio