Jsou to krátery, tmavá hornina nebo něco jiného? Astronomy zaskočily skvrny na Plutu

3. červenec 2015

Na povrchu Pluta jsou výrazné tmavé skvrny. Ukázaly to poslední snímky, které na Zemi odeslala sonda New Horizons. V těchto dnech se rychle k trpasličí planetě blíží.

Americká kosmická agentura NASA ještě nedokáže s přesností určit, co záhadné skvrny vlastně jsou.

Na snímcích Pluta a jeho měsíce Chárona jsou na povrchu 2300 kilometrů širokého Pluta čtyři tmavé skvrny, každá je široká asi 500 kilometrů.

Sonda je zatím 14 milionů kilometrů od svého cíle. Snímky mají rozlišení 50 kilometrových detailů, takže na nich nic moc ještě není vidět.

„Jsou tam jakési záhadné skvrny, které by podle jednoho vysvětlení mohly být krátery. To by bylo velice překvapivé, protože v tom případě by ty krátery vzhledem k velikosti Pluta byly poměrné veliké a náraz, který by je způsobil, by byl velmi, velmi razantní. Podle jiné teorie jsou to jenom oblasti s jinou barvou materiálu, což zase není nic neobvyklého, a známe to ze spousty jiných kosmických těles v naší sluneční soustavě. Ještě pár dní si musíme počkat na to, co to doopravdy vidíme,“ odhaduje Tomáš Přibyl, odborník na kosmonautiku a autor blogu Kosmonaut.cz.

Snímky Pluta a jeho měsíce vznikly kombinací fotografií z černobílé kamery Lorri s vysokým rozlišením, kterou sonda New Horizons nese, a z druhé barevné kamery Ralph s nižším rozlišením.

Skvrny nejspíš nebude možné prozkoumat detailně při průletu sondy kolem Pluta, protože poletí rychlostí přes 58 tisíc kilometrů za hodinu.

To je tak rychlé, že detailně může fotografovat jen jednu polokouli. Jenže skvrny jsou z větší části na polokouli, kterou New Horizons neuvidí.

Data z července 2015 budou kompletní až v listopadu 2016

Průlet sondy New Horizons se očekává 14. července. Nečekejte ale nějakou záplavu dat a informací. Tedy alespoň ne hned, dodává Tomáš Přibyl:

„Ono se toho 14. července bude těžce věnovat pouze průzkumu Pluta a jeho měsíců a vůbec nebude komunikovat se Zemí. Až nějakých 24 hodin po průletu snad pípne, dá zprávu, že všechno je v pořádku a sonda přežila. Následující týden pak bude předávat omezené množství dat, asi jedno procento informací. Veškerá kompletní měření bude dlouho skladovat ve své palubní paměti a kompletní data budeme mít k dispozici až v listopadu 2016.“

New Horizons nemá ani směrovatelnou anténu. Podle odborníkavšak sonda přilétá k Plutu v tom nejvhodnějším čase.

„Pluto je zvláštní těleso na samé výspě, na samých hranicích naší sluneční soustavy. Pohybuje se tu blíže, tu dále ke Slunci. Jednou za 200 let se dostává do takové blízkosti Slunce, že jeho látky, které tvoří atmosféru, roztají a vznikne tam atmosféra. Na dalších 200 let pak zase zamrzne. Teď má Pluto plynnou atmosféru a dalších 200 let ji mít nebude, takže teď je naprosto úžasná unikátní možnost ho zkoumat,“ neskrývá nadšení Tomáš Přibyl.

(Trpasličí) planeta?

Sonda je na cestě už od roku 2006. Stalo se tak jen pár měsíců před tím, než astronomové na kongresu v Praze reklasifikovali Pluto jako trpasličí planetu.

Někteří astronomové ale nesouhlasí a považují Pluto za planetu dál.

autoři: mvo , Dalibor Zíta
Spustit audio