Kalousek: Zapomeňte na to, že budete někdy brát státní důchod. Nebudete

4. červenec 2014

Druhý pilíř penzijního systému míří k zániku. Podle šéfa důchodové komise Martina Potůčka na něm i tak účastníci vydělají.

Jím navržená varianta umožní účastníkům uspořené prostředky buď převést do třetího pilíře, nebo si je nechat zaslat na účet.

„Já doufám, že se Potůčkova varianta nebude realizovat,“ uvedl v Ranním Plusu Jaroslav Vostatek z Centra pro sociálně tržní ekonomiku a otevřenou demokracii.

Nejdůležitější je zastavit vyvádění peněz z prvního pilíře, tvrdí Vostatek. „ Peníze vložené ze státního rozpočtu se musí státu zase vrátit.“

Miroslav Kalousek, bývalý ministr financí a poslanec TOP 09 má jasno: „Jsem zásadním odpůrcem zrušením druhého pilíře.“

Podle něj jeho zrušení také zruší princip zásluhovosti a důchodové pojištění se bude blížit rovné dávce.

S tím Vostatek souhlasí. „Dnešní první pilíř je špatný. To bychom měli přiznat. Politické strany by měly říct, zda chtějí víc zásluhovosti nebo rovnosti.

Žaloby očekáváme, říká Vostatek

Bývalý ministr si upřímně přeje, aby zvítězila Vostatkova varianta. „Měl bych to u Ústavního soudu podstatně jednodušší.“

„Jako člen komise jsem kolegy upozornil, že jsem jako klient druhého pilíře připraven se bránit soudní cestou. Ne kvůli penězům, ale kvůli principu,“ vysvětlil Kalousek.

Vostatek žaloby očekává: „Je jisté, že budou. Teď jde o to, naformulovat zákon tak, aby šance žalob na úspěch u soudu byla nulová.“

Kalousek svaluje neúspěch druhého penzijního pilíře na „negativní propagandu sociální demokracie a komunistů.“

Proto navrhuje zakončit diskuze kolem důchodů „férovou zprávou“ adresovanou mladým:

„Zapomeňte na to, že budete někdy brát státní důchod. Nebudete,“ vzkázal bývalý ministr.

autoři: bur , oci
Spustit audio