Kdo vydělá na dohodě TTIP: Evropská unie nebo Spojené státy?

10. říjen 2014

Kolik rozruchu vzbudí čtyři písmena? TTIP (Transatlantické obchodní a investiční partnerství), jednání o dohodě mezi Spojenými státy a Evropskou unií o volném obchodu začaly vloni v létě a stále pokračují.

Dohoda budí vášně: její zastánci tvrdí, že sjednotí předpisy a zákony, pozvedne hospodářský růst a sníží nezaměstnanost. Kritici se naopak obávají snížení spotřebitelských standardů v EU a zvýhodnění nadnárodních korporací, které prý budou z dohody nejvíce profitovat.

Všechna vyjednávání probíhají za zavřenými dveřmi. I proto se nevládní organizace se spojily a vyhlásili tuto sobotu Celoevropským dnem proti TTIP.

„Transatlantická dohoda je naprosto jednoznačně užitečná, máme pro to spoustu argumentů,“ uvedl v Ranním Plusu náměstek ministra průmyslu a obchodu pro zahraniční obchod a Evropskou unii Vladimír Bärtl.

Nesouhlasí s tím, že by jednání byla vedena jakkoli tajemně. „Je to bezprecedentně velká dohoda, bude mít velké důsledky, a tak budí spoustu vášní a spoustu mýtů.“

„Žádná z dohod doposud vyjednávaných nebyla více transparentních než tato,“ tvrdí náměstek ministra.

Jednání jsou velmi netransparentní, varuje právnička

Právnička nevládní organizace Juridicum Remedium Helena Svatošová obavy z dohody má. „Pokud by dohoda mířila na zásadní cíle, určitě by problém nebyl. Obsah dohody zatím znám není, ale z toho co uniklo, jdou jednání směrem, který vyvolává řadu obav, když to řeknu velmi mírně.“

Podle ní jsou vyjednávání velmi netransparentní. „Názory respektovaných ekonomů tvrdí, že si USA chtějí dohodou řešit své zásadní ekonomické problémy.“

S transparentností problém je, je přesvědčena Svatošová. „Evropská ombudsmanka vyhlásila veřejnou konzultaci k transparentnosti, a je to dva dny, co byla spuštěna petice za zastavení vyjednávání za těchto podmínek. Zatím získala 350 tisíc podpisů.“

„Strach a mýty cestují rychleji, a lidé na ně více reagují, než na věcné a civilní argumenty,“ reagoval Bärtl.

Ten je přesvědčen, že transatlantická dohoda pomůže zejména malým a středním podnikům, kteří se díky současným překážkám o vývoz na druhý kontinent nepokouší.

„Snažíme se o maximální transparentnost, máme expertní tým, děláme k tématu konference. Jistá míra diskrétnosti samozřejmě musí být. Velice jasně artikulujeme, a spolu s dalšími členskými státy EU hlídáme mandát komise, aby vyjednala to, co chceme,“ ujistil Vladimír Bärtl.

autoři: oci , Michael Rozsypal
Spustit audio