Ke kometě zamíří průzkumný modul. Úspěšnost přistání vědci odhadují až na 75 procent

16. září 2014

Na kometě 67P/Čurjumov-Gerasimenko přistane průzkumný modul Philae, který nese sonda Rosetta. Evropští vědci už vybrali přesné místo, kam modul v polovině listopadu dosedne.

Experti Evropské kosmické agentury vybírali z pěti lokalit na kometě, která je široká čtyři kilometry a má nepravidelný tvar dětské plastové kachničky. Tvoří ji větší kus horniny a ledu spojený jakýmsi krkem s menším kusem horniny.

A právě na menším kusu by měl nakonec přistát průzkumný modul Philae. Lokalitu vědci nazvali J. Místo je relativně ploché, a proto vhodné k přistání.

Je tam ale jen jedno malé nebezpečí, které ale zároveň vědce láká: blízko jsou dvě jámy, ze kterých pravděpodobně začne unikat plyn, až se kometa přiblíží více ke Slunci.

„Vidíme zde první náznaky, že tyto jámy mohou být aktivní, což má velkou hodnotu pro vědecký výzkum. Přistávací modul bude nějakých 500 nebo 600 metrů od této aktivní oblasti. To nám dá dobrý přístup ke zkoumání aktivity celé komety. Topografie tohoto přistávacího místa je velmi příznivá,“ říká vedoucí mapování komety Holger Sierks.

Podle něj jsou na místě také dobré světelné podmínky: „Jsou tam i periody tmy, kdy se mohou ochladit technické systémy modulu. Každopádně mají vědci ještě záložní variantu, a to místo C, které je na větší části komety. Finální místo J nebo C vybereme až v průběhu přistání.“

Modul se uchytí prostřednictvím harpun a vrtaček

Podle předběžných analýz je šance na úspěšně přistání okolo 70 až 75 procent. Přestože jsou obě možná přistávací místa relativně plochá, vyskytuje se tam také mnoho útesů, balvanů a nerovností.

Modul vyletí ze sondy Rosetta ze vzdálenosti asi 10 kilometrů od povrchu komety. Na ni by měl dopadnout rychlosti chůze a okamžitě se přichytí k jejímu povrchu pomocí harpun a vrtaček, protože na kometě je velmi nízká gravitace a hrozí pád.

Průlet sondy Rosetta kolem Země

Celý proces se odehraje 440 miliónů kilometrů od Země. Ovládání modulu v reálném čase je naprosto nemožné, a tak musí jít o automatizovaný proces.

Poslední příkazy do Rosetty i do modulu ze Země nahrají odborníci několik dní předem.

„Je tu samozřejmě možnost, že se přistání nepovede, Je tu obrovský rozdíl mezi přistáním se sondou na kometě oproti přistání například na Měsíci nebo na Marsu, kde může být místo pro přistání vybíráno celé roky před zahájením mise. To si pak můžete vybírat místo, kde není mnoho balvanů nebo svahů. Nejvíc se teď obávám skalisek a útesů. Pokud nebudeme mít dost štěstí, narazíme do útesu a pak se modul prostě zřítí dolů, a to by byl ten nejhorší scénář, kterého se bojíme,“ vysvětluje Stephan Ulamec z Německé vesmírné agentury.

Neúspěch? Philae se ztratí ve vesmíru

Vědci připravují přistání modulu už 20 let a o úspěchu nebo neúspěchu se rozhodne během asi sedmi hodin. Neúspěšné přistání znamená, že se modul Philae ztratí v kosmu.

Každopádně sonda Rosetta už svůj úkol splnila a přistání modulu má být jen jakousi třešničkou na dortu.

Už teď Rosetta odesílá na Zem fotografie komety ve velmi vysokém rozlišení. To je podle vědců historický moment a obrovský pokrok v poznání komet, což nás může přiblížit k porozumění původu Sluneční soustavy.

Rosetta bude následovat kometu 67P ještě asi rok – do doby, než se přiblíží ke Slunci tak blízko, že se její led vypaří, a do kosmu se tak vyvrhne už jen oblak plynu a prachu.

Tady v polovině listopadu zřejmě přistane průzkumný modul Philae
autoři: mvo , Dalibor Zíta
Spustit audio