Kurs rublu vůči dolaru a euru ovlivňuje také ruské zdravotnictví. Pacienti si připlatí za léky

18. prosinec 2014

Ruská měna ve středu výrazně zpevnila, a smazala tak velkou část ztrát z uplynulých dnů. Rubl nejdřív podpořila zpráva, že ruské ministerstvo financí začalo na trhu prodávat devizy ze svých zásob. Odpoledne růst rublu zrychlil poté, co centrální banka ohlásila nová opatření ke stabilizaci finančních trhů.

Už na začátku týdne centrální banka zvýšila úrokové sazby z 10,5 na 17 %

„Pokud vývoj bude negativní, pak centrální banka a vláda mohou sáhnout k dalším restriktivním opatřením, jako je například povinný odprodej deviz, které vydělají ruské podniky, a omezení oběhu dolaru a eura v ekonomice. Toto opatření je až krajní a centrální banka se k tomu zatím nechystá,“ říká moskevský zpravodaj Martin Dorazín.

A jak hodnotí situaci ekonom?

„Nyní mám pocit, že se situace trochu uklidnila. Je vidět i na vývoji cen akcií Sberbanky, jedné z největších ruských bank, že došlo včera k růstu. Banky zatím nesáhly k nějakým nekonvenčním opatřením, spíše podle mého soudu vyčkávají na kroky centrální banky, ministerstva financí a vlády,“ odpovídá hlavní ekonom finanční skupiny Roklen Lukáš Kovanda,

Čtěte také

Pokles rublu vůči dolaru a euru se dotýká také cen léků a speciálních dovážených přístrojů.

„Zatím se to nedá úplně nazvat panikou, ale lidé a pacienti se musejí připravit na to, že léky budou o hodně dražší, také kvůli tomu, že většinou jde o dovozovou záležitost. Ministerstvo zdravotnictví sice plánuje nějaké kroky v tom, aby lékaři předepisovali především ruské léky, ale ty, pokud se vyrábějí v Rusku, jsou složeny z velké části z dovozových položek, takže i jejich ceny porostou, a to hodně,“ odhaduje zpravodaj Českého rozhlasu v Moskvě.

autoři: mvo , rkr , Michael Rozsypal
Spustit audio