Kvóty pro počet žen v politice jim rovnost nezaručí, domnívá se politolog Kopeček

29. červenec 2014

Větší zastoupení žen na volebních kandidátkách si přeje vidět ministerstvo vnitra. I proto poslalo návrh volební novely do připomínkového řízení. Pokud projde, kvóty budou platit už za dva roky.

Stranám, které 30% kvótu podílu žen nedodrží, novela navrhuje snížit státní příspěvek na poslance a krajského zastupitele. Návrh nemá velkou šanci na úspěch: nelíbí se koaličnímu hnutí ANO, ani pravicové opozici a komunistům.

Iniciátor návrhu a ministr pro lidská práva a rovné příležitosti Jiří Dienstbier v našem vysílání vysvětlil: "Realitou je, že v naší poslanecké sněmovně není ani pětina žen. Přestože máme rovnost, ve skutečnosti to tak nefunguje."

"Ženy nejsou společenská menšina, ale většina. Přesto mají menší zastoupení ve veřejných funkcích. Těžko bude někdo tvrdit, že jsou méně schopné než muži," řekl ministr.

Podle něj jde o vytváření celkových předpokladů ve společnosti, jako třeba počet míst v předškolních zařízeních, aby muž i žena v rodině měli stejné příležitosti profesní realizace.

"Kvóty jsou jen jeden z možných nástrojů, o kterém je nutné debatovat. Právě vyvolání debaty je smyslem předloženého návrhu."

Kopeček: Nejsme žádná výjimka

"Ptejme se, pro koho kvóty nastavujeme," navrhl politolog Lubomír Kopeček z Fakulty sociálních studií Masarykovy Univerzity.

Ten připomněl, že politika vždy vznikala jako primárně mužská záležitost. "Neplatí, že bychom byli nějaká unikátní výjimka s extrémně nízkým zastoupením žen."

Pro levicového liberála jsou kvóty pro priorita, vysvětlil politolog. "Když jste konzervativec, který kvóty považuje za deformaci soutěže a zasahování do rovnosti příležitostí, budete je chápat jako negativní prvek."

"Kvóta zvýší procento žen, ale je otázka, zda to povede k rovnosti," glosoval Lubomír Kopeček.

autoři: rkr , oci
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.