Lékaři bez hranic v Gaze: Maximálně se vám podlomí kolena, a dál děláte svojí práci

21. červenec 2014

Tým chirurgů vyslala minulý týden do pásma Gazy česká pobočka humanitární organizace Lékaři bez hranic. Působí v tamní největší nemocnici Al-Šifa, která už se několikrát ocitla pod palbou.

„Nejdůležitější je to, že většina obětí jsou civilisté,“ řekl v Ranním Plusu ředitel české pobočky Lékařů bez hranic Pavel Gruber.

I když humanitární organizace v Gaze působí přes 10 let, vyslaný tým reaguje na poslední změny v humanitární situaci.

„V současné době naši lékaři poskytují veškerou urgentní medicínskou péči. Pracovní podmínky jsou pro ně ale velmi těžké,“ vysvětlil Gruber.

Přestože Izrael slíbil lékařským týmům bezpečný průjezd hraničního přechodu, jeden z chirurgů musel hodiny čekat na odbavení, zatímco novináři měli hladký průjezd, uvádí ředitel české pobočky.

„Následně jeden z výbuchů izraelského bombardování byl necelých 300 metrů od našeho jasně označeného auta.“

Podle Grubera izraelská armáda slib bezpečnosti nedodržuje. „Zdravotničtí pracovníci jsou v Gaze pod palbou a jsou mezi obětmi. Respekt ke zdravotnickým zařízením není dodržován.“

„Každý z nás je jenom člověk, který se bojí. Když operujete pacienta, vaše mysl je natolik vázána úkonem, že se vám maximálně podlomí kolena, a holt dál děláte svojí práci,“ shrnul ředitel české pobočky Lékařů bez hranic.

autoři: oci , Michael Rozsypal
Spustit audio