Lidé jsou převážně praváci, zatímco klokani leváci

22. červen 2015

Když se řekne klokan, určitě se vám vybaví jejich skákavý pohyb nebo kapsa, ve které samice nosí svá mláďata. Skupina ruských a australských vědců teď přišla s objevem, který klokanům přidává další netradiční charakteristiku – většina z nich jsou leváci.

Vědci dlouhodobě pozorovali klokany při jejich každodenních činnostech, tedy když jedli, odpočívali nebo pečovali o svůj vzhled.

Všimli si toho, že většina klokanů používá při těchto činnostech levou přední tlapu.

„Devadesát pět procent jsou leváci. Takže když pečují o svůj vzhled nebo když se naklánějí k zemi, vždycky používají svou levou tlapu. Je to skutečně zajímavé. Nemůžeme zatím s jistotou říct, proč tomu tak je. Zřejmě to způsobilo něco v jejich rodové minulosti,“ říká Jeane Ingram z Tasmánské univerzity.

Klokani jsou vačnatci. Levou tlapu upřednostňují jen ti vačnatci, kteří chodí po dvou zadních tlapách a přední spíše než k chůzi používají k práci (ke krmení, drbání atd.). Týká se to zejména klokanů obrovských, klokanů rudých a rudokrkých.

To zároveň přírodovědci pozorovali u klokanů na různých místech a v různých společenstvích, takže se zřejmě nejedná o něco, co by se klokani v jedné smečce prostě naučili.

Určuje genetika pravo a levorukost?

Vlastnost je podle výzkumníků dána geneticky. Pokud je studie skutečně průkazná, pak by klokani byli po lidech teprve druhým známým živočišným druhem, který je pravo nebo levoruký.

Jak ale dodává Jason Graham z Národního parku Bonorong, klokani jsou tak specifická zvířata, že by se takovéto anomálii vůbec nedivil:

„Mají velmi zvláštní stavbu těla – perfektní, ale unikátní. Z tohoto hlediska bych se nedivil, kdyby disponovali další takovou malou neobvyklostí.“

Vědci, kteří na nový objev přišli, tvrdí, že leváctví u klokanů může být stejně jako u lidí podmíněno neurologicky. Přesněji řečeno z toho, která polovina mozku (hemisféra) je u jedince dominantnější.

Konkrétní mechanismus není zatím znám ani u klokanů, ani u lidí.

Gen PCSK6

Podle některých teorií mohou za leváctví u lidí například poškození plodu při porodu. Většina leváků jsou muži a leváctví se zdá být dokonce i dědičným.

Vědci z anglického Oxfordu si myslí, že právě geny by tuto problematiku mohly objasnit. William Brandler s jeho týmem přišli před časem na to, že leváctví a praváctví úzce souvisí s genem PCSK6.

To je gen, který při vývoji plodu rozhoduje o pravolevém rozložení orgánů v těle:

„Tento gen hraje klíčovou roli v určení pravolevé symetrie lidského tělo a mechanismus, který určuje pravolevou symetrii těla, určuje i pravolevou symetrii v mozku. A praváctví nebo leváctví je odraz symetrie v mozku, která má vliv na používání vašich rukou.“

Narozdíl od lidí, kteří jsou z převážné většiny praváci, jsou klokaní hlavně leváci. Tým ruských a australských vědců dokonce přišel s teorií, že by mohlo jít o jakousi paralelní evoluci.

Konkrétní výsledky ale ještě vědci nezveřejnili. Jasné není ani to, jestli toto rozdělení má stejně zásadní vliv na klokaní způsob života, jako je tomu u lidí.

autoři: mvo , ono
Spustit audio