Miloš Zeman: Nechci od Ruska žádné dárky

24. duben 2015

Je to snad poprvé, co se prezident Miloš Zeman podrobně vyjádřil k důvodům své cesty na oslavy 70. výročí konce války v Moskvě. Učinil tak v rozhovoru s Kirillem Ščelkovem pro ruskojazyčné vysílání Českého rozhlasu.

Jeho návštěvu v kontextu ukrajinské krize odmítá řada nejen domácích politiků. Přesto vláda jeho pobyt v Rusku schválila, možná i proto, že se nakonec prezident nezúčastní kontroverzní vojenské přehlídky.

„Do Moskvy se jedu poklonit památce mrtvých, památce 20 milionů občanů Sovětského svazu. To je hlavní cíl mé cesty,“ řekl v ruskojazyčném vysílání Českého rozhlasu Miloš Zeman.

Prezident hodlá v Moskvě uctít památku všech sovětských občanů, dodal. V Rusku se chce poklonit nejen padlým vojákům sovětské armády, ale také Vlasovcům, které sice Rusko nevnímá zrovna pozitivně, ale kteří sehráli důležitou roli v Pražském povstání.

Ruská osvobozenecká armáda, tedy Vlasovci, v době Pražského povstání už nepodléhali německému velení, připomněl Zeman. „Vlasov spáchal špatné věci, ale na konci života udělal jednu dobrou.“

Mnozí kritici a oponenti prezidenta ho často nazývají agentem či advokátem Kremlu. Zeman se považuje za advokáta České republiky, jak uvedl.

„Nenazývají mě pouze agentem Kremlu, ale také agentem Číny, protože jsem ji navštívil v zájmu rozvoje našich vzájemných hospodářských vztahů. A to se týká i Ruské federace.“

Podle Zemana protiruské sankce nemají smysl. „Sami vidíte, co se stalo na Kubě: po padesáti letech sankce zrušili, ale trvalo to půl století.“

„Já podporuji vzájemné porozumění, obchodní, studentskou i turistickou výměnu. Pokud bude Rusko v izolaci, tak příklad Kuby jasně ukazuje, že taková izolace ničemu nepomůže,“ tvrdí Zeman.

Jak sám prezident vysvětlil, jeho smířlivé postoje k Rusku nejsou motivovány ziskem jakýchkoli výhod pro Českou republiku ze strany Ruské federace. „Nechci žádné dárky. Chci standardní hospodářské podmínky včetně možnosti investic a výměny zboží.“

„Jsem proti sankcím, protože ty uškodí všem: členským zemím Evropské unie na jedné straně a Ruské federaci na straně druhé. Máme tady nikoli takzvanou win-win strategy, ale loss-loss strategy. Vznikají škody na obou stranách, a já je chci odstranit, bez jakýchkoli dárků,“ glosoval prezident Miloš Zeman.

autoři: tpa , oci
Spustit audio