Místopředsedkyně České ženské lobby: Ať stát udělá platové audity a vyrovná mzdy mužů a žen na stejných pozicích

19. červen 2014

Dnes je Mezinárodní den rovnosti žen a mužů. V České republice je 40 % nezaměstnaných žen-matek s malými dětmi, upozorňuje místopředsedkyně České ženské lobby Evy Kavková.

„Když se vám narodí děti a vracíte se zpátky do zaměstnání, tak ženy u nás narážejí na obrovské překážky. Máme 40% nezaměstnanost matek malých dětí, což je skoro nejvyšší číslo v rámci Evropské unie. Je to problém, na který dlouhodobě poukazujeme,“ upřesňuje.

Co ale s tím? „Soukromé firmy do toho člověk tlačit nemůže, ale myslím si, že třeba stát by měl začít u sebe a udělat platové audity, srovnání a platy na stejných pozicích vyrovnat,“ navrhuje místopředsedkyně.

Běh s nákupními taškami i s falešným těhotenským břichem

Česká ženská lobby dnes odpoledne na pražském Karlově náměstí pořádá závod rovnosti, na kterém bude pět stanovišť s pěti tématy.

„Snažili jsme se vybrat klíčové momenty v životě ženy, kdy dochází oproti mužům k největším momentům diskriminace. Jedno stanoviště se týká porodů nebo těhotenství. Účastníci si mohou vyzkoušet, jak se běhá s umělým těhotenským břichem. Další stanoviště se týká péče o děti; poběží třeba s kočárkem. Jak jsem se dočetla dnes ráno v novinách, 80 % péče o děti stále připadá na ženy, a ne na muže. 1 % mužů v České republice využívá možnosti nastoupit na rodičovskou dovolenou,“ vypočítává Kavková.

Mezi dalšími příklady je péče o domácnost, o kterou se spíše starají ženy, a tak si lidé bodu moci vyzkoušet běh s plnými nákupními taškami.

„Dalším stanovištěm je důchod, který ženy, protože mají výrazně nižší platy než muži, tak mají potom i výrazně nižší důchod,“ dodává místopředsedkyně České ženské lobby.

Jednoho z běhů se zúčastní také ministr Jiří Dientsbier: „To, že se vůbec někdo ze současné vlády účastní, je pro nás signál už celkem silný signál, že tato témata nebudou ignorována, jako tomu bylo v minulé vládě,“ myslí si Eva Kavková.

autoři: mvo , rkr
Spustit audio