Mladá generace nostalgii po starých časech nepodléhá, chválí ředitel projektu Příběhy bezpráví

29. říjen 2014

Jubilejní 10. ročník projektu Příběhy bezpráví – Měsíc filmu na školách byl v úterý zahájen v pražské Lucerně. Akci pořádá společnost Člověk v tísni, a prostřednictvím filmů a debat seznamuje žáky a studenty s moderními československými dějinami.

„Učitel po dohodě s žáky vybere film, uspořádá projekci, a poté následuje tématická debata s hostem,“ popsal ředitel programu Jeden svět na školách Karel Strachota.

Mezi letos školám nabízenými filmy je i snímek Z deníku Ivany A. „Vychází ze skutečného deníku středoškolské studentky, ve kterém glosuje velké události roku 1989 doby pohledem osmnáctileté,“ dodal jeho autor Strachota.

U příležitosti zahájení byly také uděleny ceny Příběhů bezpráví. O jejich udělení rozhodují pouze mladí lidé: studenti posílají nominace osobností, o kterých pak rozhodne studentská porota.

Zpěvačka Marta Kubišová, která byla jednou z předávajících cen Příběhů bezpráví, hodnotí projekt kladně. „Moderní dějiny se špatně vyučují, a pro mladé lidi je to způsob, jak je srozumitelnou formou podat.“

Shovívavý pohled starší generace na předchozí režim vysvětlila zpěvačka takto: „Žádný člověk nechce vzpomínat na to špatné, tak to v sobě pohřbíte.“

„Není třeba lidi strašit, ale ukazovat na příkladech úplně stačí,“ dodala zpěvačka.

Strachota souhlasí: „Ti, co dobu pamatují, vytěsnili to špatné, a vzpomínají na to, jak byli mladí. A současnost přeci jen přináší problémy, lidé jsou nespokojení, a potom srovnávají nesrovnatelné.“

Proto je důležité pracovat s mladou generací, a předkládat jim historii k posouzení. „Mohou být ovlivněni generací rodičů a prarodičů, ale pokud jim dáme ověřitelné informace a nabídneme setkání s lidmi, kteří jim mohou svou zkušenost kriticky sdělit, tak oni tomu uvěří.“

„Z výsledků dotazníkového šetření mezi mladými lidmi vyplynulo, že vnímají dobu před listopadem 1989 kritičtěji než starší generace, a z toho mám radost,“ řekl ředitel programu Jeden svět na školách Karel Strachota.

autoři: oci , bum
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.