Mohlo by dojít i k povolání civilistů, říká o postupu v případě ohrožení ze strany Ruska generál Pavel

5. prosinec 2014

Ruský prezident Vladimir Putin se sice ve svém projevu posunul, ale pouze očekávaným směrem.

Na okraj debaty o bezpečnosti Česka, kterou uspořádala Knihovna Václava Havla, to pro Český rozhlas Plus uvedl armádní generál Petr Pavel, náčelník Generálního štábu a budoucí předseda vojenského výboru Severoatlantické aliance.

„Putin zdůraznil, že Rusko je silné a že se s ním musí počítat, zdůraznil roli armády a to, že vojensky si nikdo Rusko nepodmaní. Připomněl také, že Krym je pro Rusko totéž, co Chrámová hora pro Izrael, a nikdo nemá počítat s tím, že by se Krym vrátil zpátky Ukrajině.“

Podle Pavla dal ruský prezident jasně najevo, že vše, co Rusko dělá ve vztahu k Ukrajině, je naprosto správné, legitimní, a že to je naopak Západ a NATO, které se chová iracionálně a které ohrožuje stabilitu tím, že zvyšuje napětí.

„Byl to projev, který byl jasně nastaven na ruské uši. Ujišťuje ruskou veřejnost v tom, že ne současné ruské vedení, ale Západ je tím, kdo přispívá k růstu napětí, kdo začíná nové závody ve zbrojení, kdo možná zahajuje novou studenou válku.“

Je ale Česká republika připravena se sama bránit v případě ozbrojeného konfliktu s Ruskem, nebo musí spoléhat na NATO?

Odpověď na tuto otázku Česká republika dala sama už před 15 lety. „Vstupem do NATO jsme se rozhodli pro kolektivní obranu v rámci aliance,“ vysvětlil Pavel.

„V případě, že by situace byla horší a vláda vyhlásila stav ohrožení státu, mohlo by dojít i k povolání některých ročníků vojáků nebo občanů k výcviku tak, aby mohli úkoly na teritoriu začít plnit společně s námi,“ připomněl náčelník Generálního štábu Armády České republiky.

autoři: Daniela Vrbová , oci
Spustit audio