Mysleli jsme, že ve Francii se nic takového stát nemůže, říká autorka snímku o karikaturistech k útoku na Charlie Hebdo

4. březen 2015

Díky nedávným událostem v Paříži se dostal do popředí zájmu návštěvníků festivalu Jeden svět film o karikaturistech, který byl natočen v minulém roce s názvem Karikaturisté: pěšáci demokracie.

„Když jsme ten film točili, jezdili jsme po celém světě,“ řekla v Ranním Plusu režisérka snímku Stéphanie Valloatto.

Ta hovořila ve Francii hovořili se slavným karikaturistou Le Monde Jeanem Plantureuxem. „Došli jsme k závěru, že něco takového se může stát kdekoli jinde na světě, jen ne ve Francii.“

Tvůrci filmu dokonce sestavili žebříček, který hodnotil, kde se karikaturistům vede nejhůř. „Došli jsme k tomu, že je to ve Venezuele a v Rusku, ale nikoho z nás nenapadlo, že se stane to, co se stalo v redakci časopisu Charlie Hebdo,“ dodala režisérka.

Čtěte také

Mezi její osobní favority ve světě karikatury patří kromě karikatury mexické, kterou považuje výtvarně na vysoké úrovni také karikatury ruské.

„Můj přítel karikaturista Radkovský z Ruska. Některé jeho karikatury jsou dokonce bez textu, protože perfektně vyjadřují to, co chtějí říct jen obrazem. Jsou velmi propracované, kreslené perem a do posledního detailu,“ chválila současnou ruskou karikaturu Stéphanie Valloatto.

Film Karikaturisté: pěšáci demokracie můžete shlédnout v rámci festivalu Jeden svět, který probíhá až do 11. března.

autoři: Martin Ježek , oci
Spustit audio