Mýtů o Beslanu je moc a pravdu zatím neznáme, vzpomíná reportérka

1. září 2014

Před 10 lety vtrhlo do základní školy v severoosetském Beslanu komando ozbrojenců. Zajali několik stovek dětí s rodiči i učiteli. Během osvobozovací akce o tři dny později zahynulo 136 dětí a 198 dospělých.

„Je znát, že tragédie je i po deseti letech v městečku živá,“ uvedla v Ranním Plusu reportérka Lidových novin Petra Procházková.

Po tragédii, při které mnoho lidí ztratilo své děti, vznikly v Beslanu různé rodičovské organizace, které pomáhaly ztrátu nejbližších nést.

„Čas emoce uklidnil, ale nikdo nevěří oficiálním verzím o tom, jak to vlastně bylo,“ vysvětlila reportérka.

Zjistit pravdu se zatím nepodařilo. „Až na jednoho byli všichni útočníci při poměrně nepodařené osvobozovací akci zabiti, tudíž nebylo možné je postavit před soud.“

Navíc, samotný organizátor celé akce Šamil Basajev, který by do celé kauzy jako hlavní svědek mohl vnést jasno, byl v červnu 2006 zabit, připomněla Procházková.

Rodiče beslanských obětí se například domnívají, že místní policisté byli podplaceni, aby útočníky do školy pustili, a že celá akce mohla být vyprovokována ruskými tajnými službami.

„Mýtů o Beslanu je strašně moc, a protože nebylo umožněno nezávislé vyšetřování celé akce, dosud neznáme pravdu,“ shrnula reportérka Lidových novin.

autoři: oci , bum
Spustit audio