Na nového Jágra si budeme muset roky počkat, tvrdí trenér Augusta

18. květen 2015

Mistry světa v hokeji jsou Kanaďané, v nedělním večerním finále rozdrtili Rusko 6:1. Čeští hokejisté zůstali na domácím šampionátu bez medaile, když podlehli Spojeným státům 0:3.

Tím ale špatné hokejové zprávy pro české fanoušky nekončí: Jaromír Jágr potvrdil, že letošní mistrovství bylo jeho posledním zápasem v reprezentačním dresu.

„Bylo to skvělé vyvrcholení, utkaly se v něm dvě školy, evropská a kanadská, která jasně dominovala,“ zhodnotil v Ranním Plusu šampionát bývalý hokejový reprezentant, dlouholetý trenér Josef Augusta, který český tým třikrát dovedl k titulu mistra světa.

Podle něj Kanaďané předvedli, že hokej je skutečně kolektivní sport. „Byli skvělí po celý turnaj, přivezli silný tým a ukázali, v čem je hokejová krása: v kombinaci, ve střelbě a v bruslení.“

Augusta vyzdvihl Jágrův přínos českému týmu: „Odvedl na mistrovství světa skvělou práci, byl u rozhodujících momentů utkání, a to byla jeho role, kterou stoprocentně splnil. Pevně věřím, že ještě překoná i Gordieho Howea, a ještě ve 52 letech bude v NHL hrát,“ předpověděl trenér.

Najít mezi současnými českými hokejisty nástupce Jaromíra Jágra nebude snadné, tvrdí bývalý reprezentant. „Takového hráče nevidím, nenašel jsem ho v nominovaném týmu, a nevidím ho ani nikde v mláděžnických kategoriích."

„Jágr je nenahraditelný a na nového si budeme muset ještě pár let počkat,“ říká Augusta.

Český výsledek na šampionátu vidí trenér ve slabším výkonu finského týmu. „Musíme přiznat, že Finové nebyli v takové formě jako vloni. A v poslední čtyřce už kvalita týmů byla na daleko vyšší úrovni než finská, a z toho vyplynulo i to, že jsme ve dvou zápasech nedali ani gól.“

Neobvyklé chováni ruského týmu, který po své porážce porušil tradici, a nevyčkal na hymnu vítězného týmu, ale opustil ledovou plochu, Augusta kritizoval.

„Nikdy jsem nezažil, aby ještě než vyhlásili Kanadu mistrem světa, odešli. Všude, kde jsem na mistrovství světa byl, vždy i diváci zůstali až do konce. Myslím, že to od ruských hráčů nebylo fér,“ okomentoval závěr šampionátu bývalý hokejový reprezentant a dlouholetý trenér.

autoři: rkr , oci
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.