Naše soukromí ohrožuje hlad Facebooku po penězích, ale i to, co o nás zveřejní ostatní, varuje odborník

1. prosinec 2014

Facebook od ledna mění pravidla užívání. Změny to ale nejsou zásadní, podmínky se pouze zpřesňují. Sociální síť lépe vysvětluje, co s osobními informacemi dosud dělala a nadále dělat bude.

Nesouhlas s novými podmínkami lze vyjádřit jedině odstraněním profilu. Jenže to nedoporučuje odborník na sociální sítě a provozovatelem serveru Pooh.cz Daniel Dočekal:

„Je lepší mít dohled na tím, co o vás ví, co se tam o vás zveřejňuje, jaké vaše fotografie tam nahrávají hlavně cizí lidé, protože naše soukromí není ohroženo jenom hladem Facebooku po penězích, ale i tím, co o nás na sociální sítě nahrávají lidé okolo nás,“ upozorňuje Dočekal.

Jak dodává, stejně nevíme, co s našimi údaji a informacemi Facebook a ostatní internetové firmy dělají:

„Můžeme si být jistí, že je použijí za jakýmkoliv účelem, který jim umožní vygenerovat zisk, bez ohledu na to, co si o tom myslíme nebo co si přejeme, nebo přejeme.“

Zásadním faktorem ochrany proti Facebooku a dalším sítím podle Dočekala je, že uživatelé nebudou těmto společnostem dávat žádné informace, které považuji za důvěrné, osobní nebo nehodící se k dalšímu šíření.

„To je jediná možnost, jak tomu zabránit,“ radí provozovatel serveru Pooh.cz Daniel Dočekal.

Poslechněte si celý rozhovor v horní části článku!

autoři: mvo , Michael Rozsypal
Spustit audio