Nebyl to had, tvrdí britští vědci

22. říjen 2015

Britští vědci zpochybňují historický výklad smrti královny Kleopatry, kterou měl v její komnatě spolu s jejími dvěma služkami zabít had, skrytý v koši. Proč?

Vědci z Manchesteru tvrdí, že zaprvé by se tak velký had - spekuluje se o kobře nebo zmiji - do koše nevešel a ani by se bez povšimnutí nedostal do královského paláce.

Hadí jed podle nich navíc nemá kapacitu usmrtit třeba tři lidi najednou v poměrně krátké časové době, protože jed se neustále musí obnovovat.

„Pro jedovatého hada je jed velice cennou tekutinou a proto s ní šetří. Je tedy teoreticky možné, aby postupně uštkl tři lidi, protože nikdy najednou nevypustí celou dávku.

Ale není to běžná záležitost – had by musel být velice vystresovaný, aby kousl třikrát po sobě,“ vysvětluje herpetolog Jiří Bálek.

Navíc smrt uštknutím trvá poměrně dlouho a do té doby by podle odborníků jistě někdo královnu našel.

„Následky působení jedu se liší podle druhu hada. Pokud uvažujeme o zmiji, tak by došlo k vnitřnímu vykrvácení. U kobry naopak dochází k udušení oběti. Smrt v obou případech může trvat i několik hodin,“ vysvětluje herpetolog.

„Rychlá smrt může přijít v okamžiku, kdy má člověk na daný jed alergii. To pak nezáleží na tom, jestli člověka uštkne prudce jedovatá kobra a nebo třeba píchne vosa,“ uzavírá Jiří Bálek.

Čtěte také

autoři: Jana Tupá , bum
Spustit audio