Nejlepší cenzurou je vražda člověka, říká novinář ruského opozičního listu Novaja Gazeta

13. květen 2014

Vladimír Putin plánuje nový euroasijský svaz. Mělo by do něj patřit Rusko, Kazachstán a Bělorusko. Plní si tak ruský prezident sen o obnovení Sovětského svazu?

„Sen o Sovětském svazu Putin určitě má. A bez Ukrajiny žádný Sovětský svaz nebude,“ řekl v Ranním Plusu zástupce šéfredaktora ruského opozičního listu Novaja Gazeta Vitalij Jaroševskij.

Ten tvrdí, že snaha navázat na myšlenku Sovětského svazu souvisí nejen s výchovou, vzděláním, ale i životopisem ruského prezidenta.

„Před léty prohlásil jeho rozpad za největší geopolitickou katastrofu století,“ připomněl novinář.

I když současná podpora Putina přesahuje 80 %, nebylo tomu vždycky tak. Putinův rating začal klesat už v roce 2009.

„V roce 2011 se vylekal protestních vystoupení a vymyslel nové manévry pro zvýšení popularity. Krym je jedním z nich,“ míní Jaroševskij.

Podle něj se Rusové se cítí poníženi. „Máme pochybné heslo: Rusko vstává z kolen. Ale bohužel zatím nepovstalo.“

Vitalij Jaroševskij

Deník Novaja Gazeta je jedním z mála médií, která si uchovává kritický odstup od Kremlu.

„Zaplatili jsme ale nejvyšší cenu: Za 14 let máme šest zabitých novinářů. Nejlepší cenzurou je vražda člověka,“ konstatuje Jaroševskij.

Ekonomická existence nezávislého listu je v Rusku velmi těžká, vysvětluje.

„Máme dva akcionáře: podnikatele Alexandra Lebeděva, jeho byznys je ale sabotován státní mocí, a Michaila Gorbačova, který je spíš symbolická figura. Zbytek akcií patří redakci.“

Příjmy z reklamy jsou sice variantou, ale ne příliš schůdnou: „Firmy které by nám ji zadaly, narážejí na politická rizika.“

Veškerá Putinova prohlášení na adresu Ukrajiny bere s rezervou: „Já našemu prezidentovi nevěřím,“ uzavřel ruský opoziční novinář Vitalij Jaroševskij.

Vitalij Jaroševskij bude jedním z hostů letošního Inspiračního fóra Praha.

autoři: oci , bum
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.