Nejšťastnějším národem jsou Švýcaři, Češi jsou na 31. místě, zjistila iniciativa OSN

24. duben 2015

Švýcaři jsou nejšťastnějším národem na planetě. Vyplývá to ze studie iniciativy OSN Sustainable Development Solutions Network (Síť pro řešení udržitelného rozvoje).

Na samotné špičce nejlépe hodnocených států jsou kromě Švýcarska skandinávské země, Kanada, Nizozemsko, Austrálie, Nový Zéland a Austrálie.

Nejhůře v hodnocení optimismu, pesimismu a životních vyhlídek obyvatelstva dopadly čtyři africké státy a válkou sužovaná Sýrie.

Češi sami sebe zařadili na 31. místo ze 158 hodnocených zemí. V případě České republiky „boduje“ spoleh na společenskou podporu, ostatní ukazatele jsou spíš průměrné.

Slovensko se umístilo o 14 míst za ČR.

Poslední dvacítku žebříčku indexu štěstí uzavírají africké státy s výjimkou Kambodži, Afghánistánu a Sýrie

Autoři studie: Výsledky mohou ovlivnit politiku vlád

Podle autorů studie, mezi které patří experti na ekonomii, psychologii, statistiku, vládní úředníci i představitelé byznysu, je index štěstí vhodným a důležitým ukazatelem společenského pokroku.

Vlády států i regionů údajně mohou výsledky studie zohlednit při konkrétních rozhodnutích třeba o tom, jak proměnit veřejný prostor a služby, a umožnit tak lidem žít lepší životy.


Iniciativa OSN Sustainable Development Solutions čerpala z rozsáhlého globálního průzkumu společnosti Gallup. Na rozdíl od čistě subjektivních výzkumů, tato studie vychází z tzv. tvrdých i měkkých dat (HDP, průměrná délka zdravého života nebo vnímání korupce). Do indexu se promítá také hodnocení vlastní štědrosti a převažující nálady během předchozího dne.

Prý už to politické reprezentace mnoha zemí berou v potaz. Význam indexu štěstí tak může ještě růst

Index šťastné planety a Zprávy o světovém štěstí

Index štěstí sestavila iniciativa OSN už potřetí. Existuje několik podobných průzkumů.

Mezi další patří například index šťastně planety, ve kterém zazářila Kostarika, potom je to Zpráva o světovém štěstí, ve které uspěly skandinávské země, nebo hrubé národní štěstí zavedené bhútánským králem.

autoři: mvo , jpr
Spustit audio